Ранкове засідання 4 червня
 
Верховна Рада України прийняла за основу два законопроекти про внесення змін до законодавчих актів у сфері земельних відносин, які спрощують та вдосконалюють процедуру відведення земельних ділянок та збільшують відповідальність за зловживання у сфері землевідведення.
Першим законопроектом №1208-1 (проект депутата від Партії регіонів Дениса Омельяновича) передбачається запровадити норми, відповідно до яких погодження документації з формування земельних ділянок та внесення відомостей про них до Державного земельного кадастру має здійснюватись за місцем розташування ділянок. Документ містить також положення щодо заборони погоджуючим органам вимагати при здійсненні погодження проведення будь-яких обстежень, експертиз та інших робіт. Крім того, забороняється вимагати попереднього погодження проекту іншими органами.
Другий законопроект — про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок № 2130 (автор — депутат від Партії регіонів Сергій Мельник) — передбачає запровадити можливість замовлення розробки проекту землеустрою з відведення земельної ділянки без отримання відповідного дозволу, якщо в установленому порядку відповідний орган не надав такого дозволу або не зробив вмотивовану відмову в його наданні. Документом пропонується також встановити відповідальність за порушення посадовою особою встановленого законодавством строку погодження (чи відмови у погодженні) документації із землеустрою — накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А в разі повторного правопорушення — від п’ятдесяти до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Під час обговорення законопроектів народні депутати наголошували, що процедура оформлення права власності на земельні ділянки залишається дуже складною і забюрократизованою, що призводить до численних зловживань та справедливого нарікання людей. Реєстраційна служба працює неналежно. Люди роками не можуть оформити свої права на земельну ділянку, а щоб отримати необхідні папірці, вимушені ночувати чи днями простоювати в принизливих чергах під реєстраційною службою. Депутати отримують тисячі звернень від власників земельних ділянок з проханням втрутитися у ситуацію.
Депутат від Партії регіонів Олег Царьов нагадав, що найбільший хабар в Україні було виявлено під час відведення земельної ділянки на Київщині. А запропоновані законопроекти, за його словами, сприятимуть подоланню корупційних явищ у земельній сфері, спрощуючи та вдосконалюючи процедуру землевідведення.
Однак фракція «Свободи» виступила проти ухвалення запропонованих законопроектів. За словами депутата Руслана Марцінківа, відведення земельних ділянок без дозволу органів місцевого самоврядування, навпаки, призведе до зростання корупції та знівелює роль самоврядування, збільшуючи повноваження Держкомзему та місцевих держадміністрацій. І чиновники отримають додаткові повноваження, а відтак і можливості для зловживань. Зрештою обидва законопроекти було підтримано за основу в першому читанні.
А зранку після виступів від фракцій (публікуються) народні депутати перейшли до розгляду законопроектів, які було проголосовано під час засідання парламенту на вулиці Банковій 4 квітня 2013 року. Першим депутати розглянули законопроект про особливості діяльності санаційного банку, поданий Кабінетом Міністрів. Голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Риженков повідомив, що в комітеті під час підготовки законопроекту до другого читання робочою групою було опрацьовано 20 пропозицій народних депутатів, із яких шість враховано. Було враховано слушні поправки, зокрема, щодо зобов’язань боржників перед банками, стандартів бухгалтерського обліку та звітності. Свого листа про підтримку законопроекту надіслав МВФ та Світовий банк. Комітет рекомендував парламенту підтримати законопроект у другому читанні та в цілому.
Однак лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував усі шість законопроектів, які було прийнято під час засідання парламенту на Банковій 4 квітня, а нині внесено до порядку денного, не приймати в цілому, а відправити на повторне друге читання.
За пропозицію профільного комітету — прийняти законопроект у другому читанні та в цілому — проголосували 210 депутатів (за необхідних 226). За ухвалення законопроекту в повторному другому читанні проголосували 213 депутатів. Пропозицію О. Тягнибока підтримали 180 депутатів. Тоді свободівці почали вимагати відправити законопроекти на повторне перше читання.
Позафракційний депутат Ігор Єремеєв також запропонував спочатку проголосувати всі закони в першому читанні. Проте Адам Мартинюк (КПУ) нагадав: Конституційний Суд визнав, що засідання парламенту на Банковій відбулося легітимно. І частина прийнятих законів уже підписані Президентом та стали законами.
Глава парламенту Володимир Рибак зауважив, що згідно з Регламентом він спочатку поставив на голосування пропозицію профільного комітету. І нагадав, що на нараді з керівниками фракцій було домовлено відправити ці закони на повторне друге читання, а не перше. Тому він зняв законопроекти з розгляду, пообіцявши повернутися до їх розгляду після перерви та додаткових консультацій між фракціями.
Верховна Рада також прийняла за основу урядовий проект закону про внесення зміни до статті 7 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (№2689), яким пропонується включити до числа осіб, що мають право на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, тих працездатних членів малозабезпеченої сім’ї, які надають соціальні послуги. 
Верховній Раді забракло голосів для прийняття в першому читанні проекту змін до закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік», якими пропонувалося виділити субвенції місцевим бюджетам для погашення різниці в тарифах на газ. «За» проголосували лише 195 депутатів. Законопроект авторства народного депутата від Партії регіонів Артура Мартовицького передбачав погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення з реальними тарифами. Заборгованість з різниці в тарифах становить 270 мільйонів гривень.
Забракло голосів і для прийняття в першому читанні законопроекту №2221 про скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави, за який проголосували 203 депутати. Законопроект, автором якого є лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, було погоджено з керівниками всіх опозиційних фракцій. Внаслідок скасування привілеїв для високопосадовців передбачалося зекономити близько 2 мільярдів гривень, які депутати пропонували спрямувати на потреби охорони здоров’я та освіти. Однак представники більшості пропонували розв’язувати проблему комплексно. Законопроект знято з розгляду.
Депутати вітали з Днем народження Сергія Лабазюка та Ігоря Молотка.
 
Дослівно
 
Микола ТОМЕНКО, голова Комітету з питань свободи слова та інформації: «Газу власного виробництва вистачить, щоб обігріти всі квартири декілька разів».
 
Віктор Тихонов, Олександр Васильєв, Сергій Горохов.
 
Павло Петренко, Андрій Пишний.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.