Шістьом котельням ПАТ «Київенерго» обмежили газопостачання. Як результат, мешканці одразу п’яти районів столиці залишилися без гарячої води. А це — понад 600 житлових будинків, більше 30 дитячих і 27 лікувальних закладів Києва. Причина, через яку споживачів позбавили блага цивілізації, банальна — борги. Причому цього разу в списку боржників одразу кілька «імен»: тут і держава, і споживачі, і саме «Київенерго».

Офіційна позиція постраждалої сторони — «Київенерго»: газові вентилі закрутили через те, що держава вчасно не компенсувала компанії різницю у тарифах (між собівартістю виробництва теплової енергії та її ціною для населення). На перший день літа набігла сума у 1,1 мільярда гривень. І все б нічого, якби теплогенеруюча компанія у свою чергу не завинила перед газовиками за спожите блакитне паливо 1,3 мільярда гривень. Розрахуватися, переконують у «Київенерго», зможуть лише після того, як з бюджету надійде передбачена компенсація.

«Це питання не нове, і воно виникає щороку. Такі вже склалися взаємовідносини: в умовах нинішньої тарифної політики «Київенерго» розраховується за спожитий газ лише в міру надходжень компенсації. Оскільки її не було, у нас виникла заборгованість перед НАК «Нафтогаз України», — пояснили нам у прес-службі «Київенерго» і уточнили, мовляв, цього року не отримали ані копійки грошей на компенсацію різниці у тарифах. Натомість нинішні розцінки на теплову енергію в середньому покривають лише 70% собівартості. Сьогодні, переконують у компанії, вони роблять усе можливе, щоб якнайшвидше відновити гаряче водопостачання киянам. Та не все, мовляв, залежить від них...

«Примусом влади до підвищення тарифів» назвав це відключення котелень від газопостачання колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Утім, переконаний експерт, на цей непопулярний крок чиновники все одно не підуть і робитимуть усе можливе, щоб за рахунок бюджету вкотре компенсувати різницю в тарифах. І це при тому, що з року в рік сума компенсацій тільки зростає. Єдиний вихід, який бачить колишній посадовець, переглянути ціни на газ для підприємств теплокомуненерго. «Майже два роки тому поспіхом було істотно збільшено ціни на газ для підприємств ТКЕ. Виникає принципове питання про обґрунтованість цієї ціни. З цього і потрібно починати. Адже дві третини тарифу — це вартість блакитного палива».

Між тим, ситуація у столиці — далеко не унікальна. Арсентій Блащук, президент міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго», переконує: у багатьох областях підприємствам теплокомуненерго уже давно через борги обмежили газопостачання. Сценарій той само: «держава своїх зобов’язань не виконує. Різницю в тарифах якщо і компенсує, то із запізненням. Результат: ремонтуватися та готуватися до прийдешнього опалювального сезону немає за що».

Куди заведе така практика, експерти прогнозують неохоче. Надто вже песимістичний розклад виходить. Припускають, що таким чином підприємства ТКЕ готують до приватизації. Далі — кращі отримають нових власників, решта — залишаться напризволяще. Та нині, мовляв, керівництво профільного міністерства почало активно працювати і, можливо, внесе корективи у розвиток ситуації. А поки що борговий зашморг підприємств сфери ЖКГ дедалі тугіше затягується на шиях споживачів.