Вісімнадцять професорів, аспірантів та студентів Варшавського університету, Інституту ботаніки НАН України, університетів Києва, Харкова, Херсона та Мелітополя взяли участь у міжнародній науковій експедиції північним Приазов’ям. Маршрути дослідників пролягли від Донеччини до Херсонщини. Мета експедиції — не тільки вивчення біологічного розмаїття приморських степів та стану червонокнижної рослинності, а й ознайомлення з роботою нещодавно створених тут національних природних парків.
Однак враження у науковців залишилися неоднозначні: якщо у заповідників на кшталт Чорноморського біосферного, Українського степового та Асканії-Нова, створених ще за часів СРСР, і з охороною, і з дослідницькою роботою все гаразд, то в новітніх установах не вистачає буквально всього — від кваліфікованих наукових кадрів для ведення спостережень за навколишнім середовищем до транспортних засобів для боротьби з «моторизованими» браконьєрами на суші і на морі.
«Це стосується як національних природних парків «Меотида» і «Приазовський», так і парку «Олешківські піски». Останній займає понад десять тисяч гектарів території єдиної в Європі пустелі, у його штаті є управлінці й охоронники, але для них чомусь не передбачено жодного транспортного засобу. Але ж пересуватися піщаними дюнами за скаженої літньої спеки чи зимових вітрів пішки просто небезпечно — потрібні машини підвищеної прохідності», — здивований керівник експедиції, ректор Херсонського державного університету, доктор біологічних наук Олександр Ходосовцев.
На відміну від активістів громадських «зелених» рухів дослідники з України та Польщі не стали влаштовувати акції протесту чи писати колективні листи до Кабміну, Верховної Ради та Президента. Проте за матеріалами, зібраними протягом експедиції, вони підготовлять чимало статей, зокрема і для наукових видань. Відтак учені світу зможуть ознайомитися з ними і визначитися, чи варто співпрацювати з новими природними парками, виділяти їм гранти і започатковувати спільні проекти. Тому оцінки учасників експедиції мали б взяти до уваги вітчизняні відомства у Києві та на місцях, які цими парками опікуються.
Херсонська область.