Голова зовнішньополітичного відомства України Леонід Кожара в п’ятницю в Києві зустрівся зі своїм литовським колегою Лінасом Линкявічюсом. Вони символічно відкрили один з 14 візових центрів у столиці, який, за словами гостя, сприятиме і розвитку туризму, і інтенсифікації ділових зв’язків. Що стосується переговорів, найбільше сторони приділили увагу обговоренню зустрічі очільників країн—учасниць Східного партнерства, що наближається.
Київ прагне одержати підтримку Вільнюса у зв’язку з майбутнім у листопаді столиці Литви підписанням угоди про асоціацію з ЄС. Тому перспективи євроінтеграції стали головним предметом розмови міністрів.
 Позицію Вільнюса з цього питання Лінас Линкявічюс виклав в інтерв’ю литовському агентству DELFІ напередодні своєї поїздки в Україну. Зокрема, він заявив, що є три блоки проблем, за якими європейці хотіли б побачити прогрес.
«Один з них — це регламентація виборчої системи. Другий момент — це правова реформа, особливо я б виділив інститут генерального прокурора, щоб не було сумнівів у тому, що ця служба політично незалежна, що важливо для правової системи. Також ми повинні бачити поправки до певних законів, щоб вони були прийняті, а не тільки проекти поправок. І третє — це так зване виборче правосуддя, одним із прикладів якого є справа Юлії Тимошенко. Щодо цього був гарний знак, коли міністра внутрішніх справ було звільнено. Одне слово, Україна має досягти того, щоб зникли будь-які сумніви, які, визнаємо, є і в міжнародному співтоваристві, і в тому ж ЄС, що в країні є виборчий чи політизований процес правосуддя. Ці сумніви повинні розвіятися й тоді для нас не буде перешкод, щоб підписати цей договір про асоціацію», — підкреслив пан Линкявічюс.
«Гадаю, що є можливість вирішити ці питання й досягти мети, чого ми всі прагнемо — і ЄС, і Україна, щоб ми підписали цей договір. Але він не стане реальністю автоматично, потрібно чимало попрацювати», — зазначив голова МЗС Литви.
У відповідь на запитання про те, що є нині головним у відносинах Литви та України, міністр поінформував наших литовських колег про зрослу динаміку інтенсивності зв’язків. Про те, що торговельний оборот досяг  1 млрд. євро й про те, що бізнес-клімат гарний: «І ми прагнемо це використовувати, щоб і у вирішенні стратегічних питань України був успіх».
Щодо вибору Києва на користь євроінтеграції, то Лінас Линкявічюс зазначив, що «Україна належить до Європи не тільки географічно, а й у плані цінностей, свого менталітету, ідентитету»: «Гадаю, це Європа і європейський шлях, тому, вважаю, що це вигідно. На першому етапі, будемо відверті, доведеться ламати традиційні зв’язки, у сфері економіки можуть бути й складності. Але в довгостроковій перспективі не тільки бізнес інтенсивніше розкриється в інший бік, у бік ЄС, а й відкриються інші можливості — поїздки, спрощення візового режиму. Як я розумію, європейська перспектива приваблива, але це жодним чином не наше рішення, а рішення України».