Прочитавши у вашій газеті тести з «Всесвітньої історії», вирішила згадати старовину і за півтори години відповіла на всі три варіанти. З нетерпінням дочекалася чергового номера «Голосу України» з відповідями. Через 30 років після складання іспиту з історії під час вступу до столичного університету на «відмінно» — нинішнє  70-відсоткове влучення в ціль мене дуже порадувало. Але самі тестові завдання «ВИСОКОЯКІСНОГО видання», ПРОРЕЦЕНЗОВАНОГО Українським центром оцінювання ЯКОСТІ освіти поставили в повний ступор не тільки мене, а й усіх моїх близьких, друзів, знайомих.

Три основні моменти, які не можна залишити без уваги:

1. Період історії з І по XІX століття. Йому присвячено 30 тестів з 55: з них — жодного про Візантію, Стародавню Грецію, Спарту, Росію (перемоги над шведами, турками, французами, славні походи Суворова в Європі). Зате є тест №27 (І варіант) із запитанням: «В основу «плану Шліффена» покладено ідею ведення воєнних дій Німеччиною на початку Першої світової війни проти якої держави?». Чи таке запитання (тест №30 ІІ варіанта): «Укажіть регіон, на теренах якого в серпні 1914 року німецькі армії під командуванням Гіндербурга й Людендорфа розгромили російські армії генералів Ренненкампфа й Самсонова».

2. XX століття — наш час. Зупинимося на Великій Вітчизняній війні, Другій світовій (тут взагалі повне блюзнірство). СРСР як іноземна держава представлена карикатурою на Гітлера зі Сталіним і ні тобі героїзму захисників Брестської фортеці, спаленої Хатині, блокади Ленінграда, Сталінградської битви, подвигу «Молодої гвардії» і катакомб Севастополя.

Не хотілося зайвий раз нагадати про подвиги радянського народу як іноземних громадян — Бог вам суддя, але тоді хто перешкодив поставити запитання про рух опору фашистській Німеччині в самій Європі? Запитати про французьких льотчиків, про югославських партизанів, про німецьких антифашистів, про втечі з концтаборів Польщі (а не «коні проти танків» тест №37 (ІІ варіант).

3. Релігія. Після ознайомлення із завданнями з цієї делікатної теми у мене з’явилося величезне бажання познайомитися з авторами особисто. У кожному варіанті є по п’ять-шість тестів із запитаннями про арабський халіфат, єгипетського бога Озиріса, регіони з кальвіністською церквою й ЖОДНОГО тесту із простими, але дуже важливими для духовного знання кожного українця запитаннями про зародження християнства, про православні святині, чернецтво, чудотворні ікони...

с. Козачі Лагері

 

Херсонської області.