А на іншому підприємстві аналогічна споруда може впасти будь-якої миті
 
На шахті імені Бажанова державного підприємства «Макіїввугілля» тривають роботи зі спорудження нового копра. Як повідомлялося, стару споруду було зруйновано внаслідок аварії в липні 2011 року, тоді під уламками копра загинуло 11 осіб. Найбільша макіївська шахта зупинилася, а значну частину гірників перевели на інші копальні. Про відновлення роботи вугільного підприємства заговорили одразу після трагедії.
«Сьогодні закінчуємо заливати фундамент і виходимо на позначку в 0,6 метра. Далі починається поверхнева частина спорудження копра. Усе йде за планом, але залежить від фінансування. Сьогодні на затвердженні в Кабінеті Міністрів перебуває титул, щойно його буде підписано — підуть гроші. Цього року заплановано виділити 66 мільйонів гривень», — повідомив «Голосу України» генеральний директор «Макіїввугілля» Михайло Ничипор.
Роботи здійснює державна холдингова компанія «Донбасшахтобуд». Генеральний директор підприємства Анатолій Шульга зазначив, що на початку року бюджетні кошти на спорудження нового копра не надійшли. Шахтобудівельники працюють за кошти замовника. «Передбачених цього року 66 мільйонів гривень вистачило б, щоб спорудити коробку баштового копра. Оскільки є проблема з відкриттям фінансування, ми не можемо придбати металопрокат та виготовити металоконструкції. Якщо безперебійно надходитимуть гроші, до кінця наступного року будівництво можна завершити», — запевнив керівник холдингу.
На шахті постійно працюють 1,5 тисячі осіб, які займаються підготовкою сьомої західної лави та підтриманням гірничих виробок. Ще стільки само робітників влаштовані на інші вугільні підприємства міста — шахту «Чайкіне» та «Бутовська». «Щойно відновимо копер і буде запуск шахти — усі люди, за бажання, повернуться», — відзначив Михайло Ничипор.
Тим часом у Донецьку над шахтою імені Горького, яка з 2010 року перебуває в стадії закриття, нависла загроза аварії. Про це повідомив начальник територіального управління Держгірпромнагляду в Донецькій області В’ячеслав Король.
«Згідно із проектом, скіповий ствол шахти переобладнано на запасний вихід. Однак з лютого 2010 року обладнання й елементи підйомного комплексу скіпового ствола через відсутність електропостачання не експлуатують і не здійснюється контроль за їх технічним станом. Ситуація погіршується тим, що ніхто не стежить за фізичним і моральним зношуванням обладнання. Що може призвести до руйнування будь-якого з елементів», — підкреслив начальник управління.
За оцінкою спеціальної комісії в складі фахівців-рятувальників та представників Міненерговугілля, перебування баштового копра на території шахти визнано небезпечним. Його експлуатацію неодноразово забороняли. «Ситуація, яка склалася на підприємстві, може призвести до непередбачуваних наслідків — аварій, аналогічних тим, що були на шахті імені Бажанова та імені Коротченка», — наголосив В’ячеслав Король. В обласній державній адміністрації вважають, що шахта імені Горького повинна отримати кошти на відновлення копра з резервного фонду.
Донецька область.