Скандал у Києві: з’ясувалося, що лише два із 289 висаджених на Хрещатику дерев — сорту «Бріотті». Нагадаю, що вартість кожного становить близько 6 тис. грн. Правда, 115 — подарунок спонсорів, тому з бюджету на їх придбання спрямовано «тільки» 3 млн. грн.

Чому тутешні каштани замінили «італійцями»? Київські дерева помирали навіть не так від мінуючої молі, як від засоленості ґрунту, що перевищує норму на Хрещатику у 270 разів — висновок фахівців. Їх посадка потребує особливої технології, але навіть у такому разі дерево може рости протягом близько 20 років. Нічого цього наші озеленювачі й не намагалися робити, обравши інший варіант: придбали в Італії каштани нібито сорту «Бріотті», запевняючи городян, що ось уже ці дерева стійкі й до шкідників, і до інших негативних чинників.

Я тоді писала коментар із запитанням: «А чи витримають «іноземці» і засоленість тутешнього середовища мешкання, і нашу екологію, та й, зрештою, клімат, що відрізняється від того, в якому вони народилися»? Але завезли. Міські начальники з великою помпою посадили каштани, які мали здивувати киян червоно-м’ясистими суцвіттями. Справді, «вразили»: «італійці» викинули свічки такого само... білого кольору, як і їх попередники — кінські каштани. До того ж їхнє листя й квіти вже всихають і скручуються. Директор КП з утримання зелених насаджень Шевченківського району Олександр Цимбалюк пояснив, мовляв, це тому, що при пересадженні рослини зазнали... стресу, до того ж у травні стояла аномальна спека...

Але ЗМІ здійняли скандал: «Чому каштани виявилися білими, а не червоними?» Ця тема обростає новими подробицями. На світ Божий витягли ТОВ «Професійний садівник», що виграло тендер на поставку саджанців із італійської фірми, мовляв, воно придбало дешевші білоцвітні дерева, а Києву їх продало за ціною м’ясисто-червоних.

Керівник підприємства відбивається, мовляв, товар сертифікований в італійському розпліднику, що зазначено й у супровідних документах. Але от халепа: найдопитливіші журналісти одного з телеканалів зв’язалися з розплідником і одержали письмову відповідь: «Продали каштани білого кольору, але на прохання покупця вказали їх як... червоні»!

Тепер цією поставкою займається прокуратура Києва, а КМДА відрядила своїх представників до... Італії, щоб з’ясувати ситуацію. Також і з новою пропозицією: закупити справжні «Бріотті», а за вже посаджені «не такі» зажадати знижку. У разі чого, обіцяє звертатись із протестами в італійське посольство, навіть вбачаючи в цьому політичне підґрунтя.

Ну чи не цирк? Адже,  як і будь-який товар, каштани продані нам з гарантією — на один рік. І коли вже сталося щось таке, як цього разу, то постачальник повинен не приїхати, а примчати до Києва — рятувати ділову репутацію. Та подивитися, що ж у нас виросло замість їхніх «Бріотті»? А навіщо в Італію їдуть представники КМДА — подивитися тамтешні каштани за державний рахунок? Після чого ще кілька мільйонів витратять на те, щоб ці дерева викопати й посадити інші...

Але я б сказала ще про абсурд в управлінні столицею, де кожний начальник, який до того ж часто змінюється, діє за принципом: «Що хочу, те й роблю». Скажімо, як в історії з білими київськими каштанами, які з давніх-давен є символом Києва, хоч би яких архангелів, прости мені, Господи, вони, начальники, не сунули в його герб. І символ хороший: поетичний, красивий, а найголовніше — пізнаваний. Адже без білих каштанів і Київ — не Київ...

І ми ще не забули, що перед проведенням чемпіонату Європи з футболу на Хрещатику вирубали старі каштани, а замість них утикнули липи — знов-таки хтось вирішив, що вони — саме те, що треба. А прийшов новий начальник у «Київзеленбуд» і заявив: «На Хрещатику будуть не традиційні білі каштани, а зовсім інші — рожеві, сама аура вулиці зміниться».

Змінили: витягли липи, встромили «Бріотті». Хто дав їм таке право — змінювати «ауру»? У нас, киян, хтось запитав, чи хочемо ми цього? Та що за напасть така на Київ — безголовість начальників, які чомусь вирішили, що їм усе дозволено? У результаті ми стали свідками того, що безкарність одних і загалом мовчазна безправність інших досягли апогею.

Що допоможе змінити ситуацію? Вибори, громадський протест, новий Майдан? Утім, той, хто й допустив цю кінську «несподіванку», заявляє, що не сумнівається у власній перемозі на майбутніх виборах...

vpysanska@golos.com.ua