Кореспонденти «Голосу України» дізнавалися, чи можна просто рибалити та засмагати на узбережжі Азовського моря

Тему вільного доступу до моря читачі газети порушували неодноразово. Зокрема, 22 червня 2012-го ветеран МВС Володимир Костюк із Маріуполя поскаржився на те, що приватні власники перегородили шлях до узбережжя та повісили замки на парканах. За прохід до місця риболовлі потрібно було платити. Цього року перед початком сезону прокуратура розпочала масштабну перевірку незаконної забудови. Чи відчули відпочивальники результати такого наступу на паркани?

На міському пляжі в Маріуполі зустріли ветерана поштового зв’язку із Дзержинська Ольгу Сергіївну. «Любов до моря у мене з’явилася ще в дитинстві, коли нас, п’ятикласників сільської школи, за два тижні роботи на колгоспному полі преміювали тижневою поїздкою до моря. Це було так здорово!» — пригадує співрозмовниця. Відтоді, каже жінка, минуло багато часу, але завжди прагнула побувати на узбережжі. Ось і зараз знайшла час подихати цілющим повітрям, зануритися у воду і зустрітися з подругою юності. Враження гості — найпозитивніші: доступ до моря відкритий, пісок чистий, відпочивальників небагато.

А зовсім поруч, метрів за сто-двісті, бачимо фігури рибалок, які з вудками влаштувалися на пірсі. Серед чоловіків помічаємо представницю прекрасної статі. Та ще й яку! Поліні Онуфріївні — 87 років, а риболовля є її захопленням і засобом до існування: невеликий стаж роботи на швейній фабриці не дозволив жінці отримати гідну пенсію.

«Понад двадцять років ходжу на море, як на роботу, — зазначає мешканка міста. — О сьомій ранку вже була на пірсі. Залишаю собі бичків тільки середнього розміру, дрібноту випускаю, нехай підростають. Улов в окремі дні становить до трьох кілограмів. І пообідати вистачає, і навіть надлишок продати».

За словами співрозмовниці, найкраще клює, якщо ловити з пірса залізничного вокзалу. Але там беруть за вхід п’ять гривень. Квитанцій за послугу не видають. «Я туди перестала ходити, гроші є не завжди. Тут, на пірсі комбінату «Азовсталь», риболовля безплатна», — каже пенсіонерка.

Отже, питання про платний вхід для рибалок залишається актуальним. Щодо платного проїзду відпочивальників, то таких прикладів цього року знайти не вдалося. Хоча ще 2012-го у Сопіному на околиці Маріуполя брали по дві гривні з кожного автомобіля, який заїжджав до приморського селища. Ще один наш активний читач Олексій Назаренко привернув увагу до такої проблеми: за кілька років власники пансіонатів і баз відпочинку — підприємства та приватні особи — спорудили огорожі на узбережжі, закривши доступ до моря для «чужих».

«А якщо ми будуємо правову державу, то зобов’язані дотримуватися й законів України, зокрема Водного кодексу, згідно з яким уся територія узбережжя повинна бути звільнена від різних парканів і споруд».

Таку роботу з початку травня проводять органи прокуратури області. Зокрема, в селищі Ялта Першотравневого району демонтовано незаконно встановлені на узбережжі човнові гаражі. «У межах повноважень прокуратури подано відповідні позови до Першотравневого районного суду про звільнення земельних ділянок від незаконних забудов. Суд зобов’язав власників гаражів очистити зайняті території від незаконних об’єктів, однак господарі виконувати рішення не вважають за потрібне. Тому під керівництвом прокуратури за справу взялася виконавча служба. Зараз частину об’єктів демонтовано, роботи тривають», — повідомив старший прокурор Маріупольської міжрайонної прокуратури з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній сфері Ігор Кононенко.

У прокуратурі зазначають, що під час комплексної перевірки незаконної забудови на узбережжі Азовського моря вже виявлено низку порушень земельного та водного законодавства, які залишилися поза увагою численних контролюючих органів. Ці інстанції несвоєчасно реагують на неправомірні дії, пов’язані з самочинним захопленням земель та їхнім нецільовим використанням, а, отже, не виконують своїх безпосередніх функцій, підкреслив прокурор Маріуполя Сергій Різницький. Перевірки проводяться за дорученням Генерального прокурора України Віктора Пшонки. «Жоден факт незаконного використання узбережжя поза полем зору прокуратури не залишиться», — запевнив він.

А прокуратура Новоазовського району виявила десять фактів самовільного зайняття земельних ділянок на пляжах Широкінської сільської ради. За цими фактами заявлено десять позовів про звільнення ділянок. Під час перевірок встановлені також факти самовільного спорудження двоповерхової будівлі на пляжі селища Сєдове та трьох об’єктів на території Виноградненської сільської ради на ділянках, наданих для городництва.

Донецька область.

Коментар

Дмитро Черниця, ялтинський селищний голова (Першотравневий район):

 

— Робота йде на повний хід, обійшли вже вдруге кожен об’єкт. За останні дванадцять років уперше так серйозно підійшли до узбережжя. Якщо доведуть усе до логічного завершення, — буде суперідеально. Зносять усе, що зайве. А зайвого за ці роки набудували дуже багато. Зараз нам винесли припис про знесення незаконної забудови. Там і елітні (я навіть не знаю, як їх зноситиму!), і прості споруди. Те, з чим боровся останні дванадцять років, — усе потрапило туди. Допомогли дуже сильно. Хоча, на мою думку, раніше це треба було робити. Але краще пізно, ніж ніколи.

 

Шлагбаум на в’їзді до узбережжя незаконний, вважають правоохоронці. 
 
Знесення незаконно встановлених гаражів у селищі Ялта.
 
 
Паркани на пляжі мають бути демонтовані.
Фото надане прокуратурою Маріуполя та Ліни Кущ (з архіву).