Близько двох тисяч любителів велосипедного спорту взяли участь у першому в Донецьку велодні. Колона двоколісних розтягнулася на два кілометри, а серед учасників можна було побачити і двох начальників управлінь міської ради. І хоча до масового використання велосипедів чиновниками поки що далеко, організатори свята сподіваються, що ставлення влади до цього виду транспорту зміниться.

У місті презентовано концепцію розвитку велоінфраструктури, одним із етапів якого стане поява мережі спеціальних доріжок. З урахуванням думки громадськості розробники запропонували технічні рішення із розташування доріжок загальною довжиною понад 60 кілометрів. У тому, що такі смуги будуть затребувані, переконували учасники свята велоспорту, які брали участь у різноманітних змаганнях і конкурсах.

Цього ж дня на новому майданчику для екстремальних видів спорту в парку імені Щербакова відбувся фестиваль здорового способу життя. Захід зібрав учасників із кількох міст Донеччини, серед яких Бердянськ, Харків та Дніпропетровськ. Прихильники здоров’я розпочали із пробіжки, а продовжили змагатися в різноманітних вуличних видах спорту.

Одночасно волонтери кампанії «За тверезу Україну» зібрали 450 підписів під зверненням до голів усіх парламентських фракцій із проханням внести до порядку денного та підтримати пакет законопроектів про підвищення акцизів на пиво, щоб спрямувати отримані кошти на потреби сфери охорони здоров’я (на знімку).

— Тверезість — це нормальний спосіб життя. Ми підтримуємо законопроекти, які підвищують акцизи на пиво, тому що саме з пива починається звикання молодого покоління до алкоголю. Впевнені, що з підняттям акцизу кількість українців, які споживають пиво, зменшиться. І ми виступаємо за те, щоб ці кошти спрямовували на лікування онкохворих дітей. Кінцева мета — це здорові й освічені люди, тоді наша нація буде найсильнішою, — зазначив, підписуючи звернення, спеціальний гість фестивалю, лідер Всеукраїнської організації «Street Workout Ukraіne» Денис Мінін.

— Віримо, що здорові голоси українців заглушать нашіптування алколобістів у стінах парламенту та допоможуть народним депутатам прийняти законопроекти вже у червні 2013 року. Ми хочемо, щоб Україна стала державою, де алкоголь і тютюн не будуть доступними для дітей і молоді. Прийняття законопроектів №№ 2875, 2876, 2880 прискорить процес виходу нашої країни з демографічної кризи і зробить націю здоровішою, — заявила координатор кампанії «За тверезу Україну» в Донецьку Тетяна Дурнєва.

Донецька область.

Фото надане організаторами фестивалю.