Ранкове засідання 24 травня
Про державну політику в галузі освіти під час години запитань до уряду звітував профільний міністр Дмитро Табачник. Свою доповідь міністр розпочав з привітання зі святом останнього дзвоника. За його словами, сьогодні він пролунає для 4 млн. 222 тис. школярів, серед яких понад 280 тисяч — це випускники 11 класів.
А далі в середній освіті настає гаряча пора. Вже у понеділок, 27 травня, в школах відбудеться перше з трьох випробувань для 11 класів — письмовий переказ з української мови. Свято вручення атестатів про повну загальну середню освіту відбуватиметься 1 та 2 червня за вибором навчального закладу. З 3 по 27 червня відбуватиметься ЗНО. Для участі в ньому, повідомив Д. Табачник, зареєструвалося 322,5 тис. осіб. Близько 25 відсотків — це випускники минулих років, які бажають покращити свої результати у тестуванні. Вступна кампанія до вищих навчальних закладів розпочнеться з 1 липня.
Що стосується початкової школи, то вона цього року буде особливою. Адже з вересня минулого року першачки перейшли на навчання за новим державним стандартом, що, зокрема, передбачають вивчення іноземної мови з першого класу та інформатики з другого.
Міністр попросив законодавців підтримати програму «Шкільний автобус» для остаточного її завершення наступного року. Він повідомив, що за останні два роки кількість дітей, які довозилися шкільними автобусами, збільшилася в 1,7 разу і цього навчального року становила 292 тис. учнів. Д. Табачник надав інформацію і щодо соціального захисту педагогічних працівників. Так, з 1 липня 2012 року до 1 січня 2013 року підвищення зарплати всіх педагогічних працівників відбувалося чотири рази, що дозволило збільшити зарплату в середньому більш як на 20 відсотків впродовж одного навчального року. Для порівняння: у грудні минулого року середня зарплата вчителя вищої категорії становила по країні 2 тис. 246 гривень, сьогодні — 3 190 гривень. Вчителя з трирічним стажем без категорій і звань становила 1642 грн., сьогодні — 2450 грн. «Ми розуміємо, що цього замало, але уряд і в подальшому планує працювати над підвищенням заробітної плати працівників освіти», — додав він.
Відповідаючи на запитання Ірини Фаріон («Свобода») щодо обов`язковості вивчення російської мови, міністр зауважив, «ніхто не запроваджує примусового вивчення російської мови як другої іноземної з п’ятого класу». Він також нагадав, що відповідно до міжнародних стандартів, в українських школах з першого класу вивчається англійська мова, а друга іноземна — вибирається педагогічним складом та батьківським колективом. «Російська серед інших входить до європейських мов, і ми не можемо утримати педагогів та батьків конкретного навчального закладу, якщо вони хочуть, щоб їхні діти вивчали російську», — зауважив він та додав, що жодної директивної політики стосовно російської, іспанської або ще якоїсь мови не було. 
Після виголошення депутатських запитів сесія розглянула у першому читанні три альтернативні законопроекти про внесення зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо відтермінування набрання чинності окремих положень. Як відомо, з січня 2013 року набрали чинності частини третя та четверта статті 24 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», які передбачають, що у разі відсутності плану зонування або детального плану території передача земельних ділянок із земель державної та комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється. Так само забороняється зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування або детальному плану території. Застосування даної норми, зауважували доповідачі, фактично зупинило залучення інвестицій в розвиток територій. Власне, в проектах Миколи Федорука («Батьківщина») та групи народних депутатів від ПР пропонувалося відтермінувати заборону до 1 січня 2015 року. У проекті позафракційного Льва Миримського передбачалося, що така заборона почне діяти з 1 січня 2014 року. Як зауважив голова профільного Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Спірідон Кілінкаров, ухвалення документа дасть змогу органам місцевого самоврядування завершити розробку містобудівної документації.
За результатами голосування підтримку сесійної зали у першому читанні дістав проект групи народних депутатів від Партії регіонів. Водночас сесія проголосувала за скорочену процедуру підготовки законопроекту до другого читання.
Народні депутати за основу та в цілому ухвалили також зміни до Постанови Верховної Ради «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання». Відповідно до них, тиждень з 1 по 5 липня буде сесійним, а тиждень з 8 по 12 липня депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.
 
Довідково
 
Фінансування робіт з планування територій здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів. Проте в держбюджеті-2013 закладено значний дефіцит фінансових ресурсів на виконання делегованих державою повноважень, приблизно на рівні 20%, тобто майже 30 млрд. гривень. Тож фінансування розробки необхідної містобудівної документації за таких умов виглядає нездійсненним.
 
Олег Зарубінський, Олександра Кужель, Лілія Гриневич, Геннадій Зубко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.