Кількість персоналу Донецького електрометалургійного заводу, який зупинено в грудні минулого року, за півроку скоротилася на 300 осіб — до 2380 робітників. Переважна більшість із них перебуває у вимушеній відпустці та отримує дві третини тарифної ставки. На підприємстві працює лише охорона та частина заводоуправління. Термін вимушеного простою спливає 1 червня. Але проблеми підприємства за цей час так і не розв’язали.
Як писав «Голос України», металургійний завод зупинився через нестачу обігових коштів і замовлень. Власник — російська компанія «Мечел» — вважає виробництво нерентабельним та виставив підприємство на продаж. Покупець уже є, але процес загальмувався через суперечку між колишніми російськими господарями підприємства.
Заступник голови профспілкового комітету, що об’єднує працівників двох донецьких металургійних заводів, Микола Юшкін, вважає події, що розгорнулися навколо підприємства, «великою політикою»: «Російські компанії раптом згадали, хто кому винен. А в нас — усе погано. Обжимний цех закрито, вже розрахували понад 200 осіб. Скорочення тривають, люди отримують попередження. Такого у Донецьку ніколи не було, щоб робітників із заводу сотнями звільняли».
Профспілка неодноразово порушувала питання соціального захисту своїх працівників, дійшла аж до Міністерства соціальної політики. Але, зазначив співрозмовник, усі перевіряльники дійшли висновку, що закон не порушено. За підсумками квітня середня зарплата на підприємстві становила 2720 гривень. Отримуючи виплати за вимушений простій, більшість металургів влаштувалася на іншу роботу для додаткового заробітку. Через це навіть наявні на заводі вакансії кранівників чи слюсарів не заміщено. Не цікавляться металурги і пропозиціями центру зайнятості. У колективі занепокоєні, що одне з найсучасніших та порівняно екологічно чистих підприємств галузі нині виявилося непотрібним.
У прес-службі Донецького електрометалургійного заводу повідомили, що набуло чинності рішення Господарського суду зі стягнення з ТОВ «Інтерпайп Україна» заборгованості за поставлену в 2012 році металопродукцію, яка становить майже дев’ять мільйонів гривень. З жовтня минулого року завод не може отримати плату за поставлену продукцію, що призвело до дефіциту обігових коштів і стало однією з причин зупинки підприємства в листопаді 2012 року, йдеться в повідомленні прес-служби.
Коментуючи цю новину, Микола Юшкін відзначив, що згаданий борг — дрібниці порівняно із сумою, яку винна заводу держава. «Україна не виплатила 492 мільйони — це неповернений ПДВ та плановий податок на прибуток, якого підприємство не отримало, а гроші віддало».
Донецьк.