Незважаючи на щорічне збільшення в середньому на 30% фінансових ресурсів, що спрямовуються органами влади Дніпропетровської та Запорізької областей на здобуття громадянами середньої освіти (у 2012 році відповідно 2,6 та 1,6 млрд. грн.), ці обсяги не покривають поточних потреб загальноосвітніх навчальних закладів. Такого висновку дійшла Колегія Рахункової палати за результатами відповідного аудиту, повідомляє її прес-служба.

На оснащення ЗОШ сучасними засобами навчання, на розвиток їх матеріально-технічної бази спрямовується лише 1,5—2% від загального обсягу коштів. На оплату праці заклади витрачають у середньому 75%, на комунальні послуги —15%.

...Третина навчальних закладів у Запорізькій області та майже чверть у Дніпропетровській не оснащені сучасними кабінетами, засобами навчання, через що знижується якість надання освітніх послуг. У 57 загальноосвітніх закладах Запорізької та 43 — Дніпропетровської областей, в яких навчається майже 10 тисяч учнів, відсутнє централізоване водопостачання, в 42 школах Запорізької області немає каналізації та внутрішніх санвузлів.

Майже 10% навчальних закладів у цих регіонах не мають шкільних їдалень, подекуди в школах відсутня достатня кількість посадкових місць.

Місцеві органи влади не вживають належних заходів для впорядкування мережі інтернатних закладів санаторного типу, тож має місце їх перевантаження на 11% у Дніпропетровській і 18% у Запорізькій областях.