Ранкове засідання 23 травня

Парламент висловився за створення Тимчасової слідчої комісії, яка має з’ясувати обставини подій 18 травня. Позафракційний Петро Порошенко зазначив, що комісія має провести чітку лінію між бандитами та нормальними людьми. «Те, що бандит має сидіти в тюрмі — не викликає жодного сумніву, але набагато важливіше розслідувати, хто організовував ці провокації чи давав дозвіл на те, щоб БРДМ таранив мирних людей», — сказав П. Порошенко.

За постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів нападу на представників засобів масової інформації 18 травня 2013 року у місті Києві за адресою вулиця Володимирська, 15 та розслідування інших фактів тиску на засоби масової інформації, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів проголосували 354 народних депутати.

Один з авторів постанови, лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив, що ТСК має з’ясувати роль і місце голови РНБО Андрія Клюєва та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка в організації провокацій та побиття журналістів 18 травня в Києві, а також те, хто давав вказівку облдержадміністраціям у робочий час звозити бюджетників до Києва для участі в антифашистському марші. 

«Я звертаюся до СБУ, МВС, Генпрокуратури та РНБО: наш наступний пункт призначення з акцією «Вставай, Україно!» — це місто Донецьк», — заявив А. Яценюк та додав, що саме тому слідча комісія має з’ясувати всі обставини подій 18 травня, щоб подібне більше не повторилося.

Голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко повідомив, що комітет не ухвалював рішення стосовно цієї постанови, проте деякі депутати висловили низку зауважень, зокрема, стосовно недотримання принципу пропорційного представництва у ТСК членів фракцій. Відтак він запропонував узяти проект постанови за основу та після внесення низки поправок ухвалити в цілому.

Натомість Андрій Пишний («УДАР») заявив, що оскільки Регламентний комітет жодного рішення стосовно цієї постанови не ухвалював, то висловлене В. Макеєнком є його особистою думкою.

Під час обговорення лідер КПУ Петро Симоненко повідомив, що фракція проголосує за утворення цієї ТСК, хоча й не вірить, що її робота матиме конкретний результат.
Інна Богословська сказала, що «регіонали» підтримають утворення комісії, проте вимагають дотримання квотного принципу представництва в ній. Вона також закликала опозицію проголосувати за постанову про створення ТСК з розслідування подій 22 травня у Київраді та 9 травня в Тернополі, яку найближчим часом внесуть представники фракції Партії регіонів.
Юрій Стець («Батьківщина») звернув увагу на те, що Тітушка, котрий бив журналістів, оперативно відпустили під заставу у 23 тисячі гривень і він відбув від приміщення суду на шикарному БМВ, тоді як ті, хто протестує проти дій влади, продовжують сидіти.
Ірина Геращенко («УДАР») наголосила на недоцільності включення до цієї постанови пунктів про розслідування деяких інших подій. «Якщо хтось хоче розслідувати інші події, то нехай реєструє відповідну постанову, а сьогодні парламент повинен захистити право журналістів на професію. Журналісти повинні працювати безпечно», — сказала вона.
Свободівець Андрій Ільєнко висловив думку, що оскільки правоохоронні органи «повністю злилися з бандитами та гопотою», то розслідування ТСК повинне мати серйозні політичні наслідки.
«У відповідь на цинічні закиди, що побита журналістка не мала на собі бейджика, хочу сказати: б’ють не по бейджику — б’ють по обличчю. В цивілізованій державі не може залишатися на посаді міністр, якщо він особисто керував побиттям людей та журналістів, спостерігаючи за цим з балкона готелю на вулиці Великій Житомирській», — заявив він.
Після завершення оголошеної на вимогу двох фракцій перерви лідер «Батьківщини» А. Яценюк заявив, що у п’ятницю до парламенту повинен прибути увесь склад Кабінету Міністрів. Він також повідомив, що опозиція наполягає на заслуховуванні міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та на запрошенні до парламенту Генерального прокурора Віктора Пшонки.
Верховна Рада ухвалила два рішення про усунення неузгодженостей у текстах раніше прийнятих законів (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків та про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік»).
У цілому як закон ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб). За словами голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, відповідно до цього документа можливість застосування до юридичних осіб кримінально-правових заходів буде обмежено злочинами, пов’язаними з активним хабарництвом, а ліквідація юридичної особи та конфіскація її майна застосовуватиметься виключно при вчиненні від імені юридичної особи терористичних злочинів.
Парламентарії розглянули питання про обрання члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко висловив думку, що членом Нацради було б доцільно обрати представника журналістського середовища чи громадських організацій.
Під час обговорення Микола Княжицький («Батьківщина») звернув увагу, що представники опозиції зараз у Нацраді фактично відсутні, та закликав керуватися фаховим, а не політичним принципом. Натомість Ганна Герман (Партія регіонів) та Петро Симоненко (КПУ) запропонували підтримати кандидатуру Вікторії Георгієвської. Свободівець Ігор Мірошниченко зазначив, що при обранні члена Нацради треба керуватися фаховим принципом та вимогами законодавства, за яким кандидат на цю посаду повинен мати щонайменше 5 років телевізійного стажу, тоді як В. Георгієвська належного досвіду роботи не має.
Під час рейтингового голосування найбільшу підтримку здобула кандидатура Вікторії Георгієвської («за» — 206), а наступний — Олександр Півнюк набрав 145 голосів. Проте до остаточного призначення члена Нацради так і не дійшло, оскільки опозиція заявила про факт неособистого голосування та вимагала переголосування. Відтак головуючий оголосив, що розгляд цього питання буде продовжено о 16-й годині та закрив ранкове засідання.
Після того, як новообраний Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк склав присягу члена Вищої ради юстиції, парламентарії розглянули питання про обрання та звільнення суддів.
На початку засідання головуючий оголосив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Полтавщина».
Народні депутати вітали із днем народження своїх колег Віталія Ковальчука та Василя Гладія.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
Арсеній Яценюк:
«Після години запитань до уряду на розгляд парламенту має бути поставлена постанова про заслуховування інформації Генпрокурора щодо дотримання законодавства України та розслідування фактів порушення прав і свобод громадян, жорстокого побиття працівників ЗМІ та бездіяльності працівників правоохоронних органів під час проведення акції «Вставай, Україно!» 18 травня».
На передньому плані: Володимир Продивус, Антон Кіссе.
 
Ярослав Гінка, Валентин Наливайченко, Оксана Продан, Тарас Кутовий.