Парламентська  хроніка
Ранкове засідання 22 травня
Єдиний законопроект, який учора дістав підтримку сесійної зали в першому читанні, — зміни до Закону «Про молоко та молочні продукти» та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів.
 За словами одного з авторів законопроекту, народного депутата Андрія Деркача (ПР), чинне законодавство не повною мірою врегульовує відносини щодо отримання споживачем однозначної інформації про продукт. «На жаль, сьогодні виробники продуктів, які тільки частково містять натуральні складові, через використання оманливої термінології — «молочний продукт», «молочний напій», «сирний продукт», «кисломолочний продукт», «творожний продукт», «сметанковий продукт» — створюють у споживача хибну уяву про натуральну сутність продукту і той сприймає їх як повноцінні натуральні продукти», — сказав він.
Законопроект встановлює чітке розмежування між молочними продуктами та продуктами, які містять замінники молочних складових, через введення терміну «молоковмісні продукти». Водночас на торговельних полицях з метою недопущення введення в оману споживачів та захисту їх інтересів пропонується розміщувати молочні продукти окремо від молоковмісних.
Водночас Верховна Рада відхилила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного та рослинного світу. Як зауважив під час доповіді секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Євген Балицький, документ спрямований на усунення численних недоліків в низці законів природоохоронного спрямування.
Під час обговорення цього законопроекту лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк виступив із заявою, в якій зазначив, що журналістів, які звернулися до керівника уряду з вимогою розслідувати факти побиття журналістів 18 травня, просто виставили із засідання. «Прем’єр прийняв унікальне за своєю зневагою до українського народу та журналістики рішення. Він зобов’язав виставити 10 журналістів, які до нього як до Прем’єр-міністра звернулися із законною, конституційною вимогою. Ганьба такому прем’єру і такій владі»,— сказав він. Обурення лідера фракції «Батьківщина» підтримали й представники «УДАРу» та «Свободи». Натомість Ганна Герман (ПР) у словах вибачення І. Геращенко (депутат вибачилася перед журналістами за те, що їх професія знову стала небезпечною) побачила визнання провини у влаштуванні провокації. «Це неправильно — відволікати увагу від своїх провальних акцій побиттям журналістів. Тому ми будемо вимагати, щоб замовників провокації обов’язково було знайдено. Щоб до відповідальності було притягнуто не лише виконавців, а й замовників цієї провокації. Також ми вимагатимемо, щоб ті лідери, які дають замовлення на масові акції, відповідали перед суспільством за порядок на цих акціях. Якщо вони беруться за те, щоб протестувати, значить, мають утримувати порядок, так, як це робила Партія регіонів на своїх заходах», — заявила вона.
Сесія також відхилила («за» — 177) проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо зарахування екологічного податку. Підготовлений Іриною Сех («Свобода») законопроект передбачав зміну з
1 січня 2014 року нормативів відрахування екологічного податку (крім податку за радіоактивні відходи) до спеціального фонду державного і місцевих бюджетів. Зокрема, до держбюджету пропонувалося зараховувати 30 відсотків екологічного податку, а до місцевих бюджетів — 70 відсотків.
Більшість депутатів не підтримали й зміни до Закону «Про адміністративні послуги» (щодо усунення можливостей корупції під час надання адміністративних послуг). Як зауважила один з авторів проекту Оксана Продан, ці зміни спрямовано на обмеження контакту суб’єктів звернення з органами державної влади під час отримання адміністративних послуг. За результатами голосування законопроект було відправлено на доопрацювання.
Під час виголошення заяв народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко зажадала вибачень від Партії регіонів перед українськими журналістами та суспільством.
«Ми хочемо звернутися до жінок антифашист-ської фракції Партії регіонів. Шановні колеги, коли стався інцидент зі сніжками, всі лідери опозиції вибачилися перед вами. Чомусь ми не почули від ваших антифашистських вождів вибачень перед нашою колегою Ольгою Сніцарчук. Сьогодні бути журналістом небезпечно в Україні, і за це не несе відповідальність жодна людина. Сьогодні міліції довіряє один відсоток населення. Це менше, ніж самих міліціонерів, бо вони знають, що відбувається у відділках. Після вчорашнього виступу міністра внутрішніх справ цей прошарок скотився до нуля», — заявила
І. Геращенко.
Голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко («Батьківщина») привернув увагу колег до святкування 200-річчя з дня народження Т. Шевченка, яке відзначатимуть наступного року.
Депутат зазначив також, що школярі протягом навчального року, «як на паломництво мають їздити до Канева, Моринців, Кирилівки та до всіх інших місць, пов’язаних із Шевченком».
Із днем народження вітали лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
ДОСЛІВНО
В’ячеслав КИРИЛЕНКО:
«Згадаймо досвід інших націй, які відзначали ювілеї своїх геніїв. Уся Польща говорила про Міцкевича, австрійці — про Моцарта, росіяни — про Пушкіна. У нас жоден телеканал про Шевченка не згадує, як державний, так і приватний. Це так триває підготовка? Будемо мовчати до 9 березня наступного року і звітувати, що оргкомітет провів стільки-то формальних акцій? Де візуальна реклама? Десь бачимо на рекламних бордах цитати з його незабутніх віршів? Ніде нічого немає. Отак влада готується до ювілею Шевченка».
Олександр Єфремов (ліворуч) вітає Арсенія Яценюка з днем народження.