Вечірнє засідання 21 травня
Народні обранці прийняли в цілому низку законопроектів соціального спрямування.
Проект закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає першочергове (із числа позачерговиків) безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни, учасників бойових дій. Або ж ветерани зможуть отримати грошову компенсацію путівки.
Проект змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» прирівнює до ветеранів війни учасників війни з Японією 1945 року, котрим виповнилося 85 років. Їм надаватимуть такі само пільги, як інвалідам війни І групи. Під час обговорення йшлося про те, що таких людей залишилося в живих уже дуже мало, тож обов’язок держави — подбати про соціальний захист ветеранів на схилі літ.
У цілому також прийнято зміни до держбюджету-2013, якими на 38 мільйонів гривень збільшено видатки на лікування громадян України за кордоном. Цьогорічним держбюджетом на ці потреби було передбачено лише 13,99 мільйона гривень. Додаткові кошти спрямують передусім на лікування хворих дітей з онкологічними та іншими тяжкими захворюваннями. Додаткові видатки з держбюджету передбачається отримати за рахунок збільшення надходжень акцизного податку із ввезених на митну територію України підакцизних товарів.
Нагадаємо, що всі вищезгадані законопроекти наберуть чинності після підписання їх Президентом та опублікування.
Верховна Рада України ухвалила постанову «Про встановлення Дня українських миротворців» — 15 липня з подальшим відзначенням його на державному рівні. Згідно з постановою в Києві в Наводницькому парку буде споруджено Алею Слави та пам’ятник загиблим героям-миротворцям.
За основу прийнято проекти законів про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу України (щодо посилення контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів); про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків); про внесення змін до Закону «Про зерно та ринок зерна в Україні» (щодо дерегуляції ринку зерна); «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2013—2017 роки».
Голова Верховної Ради Володимир Рибак надав слово лідерові фракції «Батьківщина» Арсенію Яценюку, щоб він поінформував про результати домовленостей, яких було досягнуто на консультаціях лідерів фракцій під час перерви. Опозиція, за словами
А. Яценюка, невдоволена виступом міністра внутрішніх справ у парламенті стосовно подій 18 травня під час масових заходів у Києві. А тому, щоб з’ясувати всі обставини справи, внесено проект постанови про створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії з питань порушення прав і свобод громадян, незаконної діяльності працівників міліції, нереагування міліції на провокації та щодо побиття українських журналістів. На погоджувальній раді було досягнуто домовленостей, що спочатку проект відповідної постанови розгляне Регламентний комітет, а на голосування в сесійній залі його буде винесено в четвер, 23 травня.
Опозиція також звернулася з вимогою заслухати в парламенті інформацію Генерального прокурора Віктора Пшонки щодо нагляду за дотриманням законодавства України. А. Яценюк наголосив, що Генпрокуратура має дати відповідь, хто був організатором провокацій під час мітингів і чому міліція не діяла належно.
Третя вимога опозиції — запросити до Верховної Ради Голову СБУ для інформації стосовно наявності чи відсутності в Україні неофашист-ських та ксенофобських організацій і чи прослуховують спецслужби телефони народних депутатів.
Глава парламенту
В. Рибак повідомив, що за заявою лідера фракції «Свобода» Олега Тягнибока він відправив листа Голові СБУ, але питання про запрошення керівника спецслужби до парламенту не порушувалося. Інші домовленості В. Рибак підтвердив: «Постанови розглядаються і в четвер будемо розглядати».