Парламентська хроніка 
Ранкове засідання 21 травня 
Верховна Рада заслухала інформацію міністра внутрішніх справ України щодо подій під час проведення масових заходів у Києві 18 травня нинішнього року. Розгляд цього питання відбувався дуже бурхливо. Тричі демонстрували відео з тих подій. Опозиція вимагала відставки міністра, однак Валерій Захарченко запевнив, що винних в організації сутичок у центрі столиці буде покарано, незалежно від їхніх політичних поглядів.
На початку виступу глава МВС відзначив, що Верховна Рада досі не спромоглася прийняти закон про мирні збори громадян, і звернувся до депутатів з проханням розглянути цей закон у другому читанні й прийняти в цілому, щоб більше не відбувалися такі ганебні події, як 18 травня.
 Потім міністр нагадав хроніку подій 18 травня у столиці. До Київської міської держадміністрації надійшло дев’ять повідомлень про заплановані масові заходи в столиці 18 травня. Три повідомлення — про проведення акції «Вставай, Україно!», шість повідомлень про заходи, пов’язані з відзначенням Дня Європи під гаслом «Фашизм в Україні не пройде», « В Європу без фашистів». Загальна заявлена кількість учасників акцій, за словами міністра, становила понад 100 тисяч чоловік. В охороні громадського порядку під час політичних акцій брали участь понад чотири тисячі правоохоронців. В. Захарченко окремо зупинився на подіях, які виникли після появи в центрі міста бронеавтомобіля, що спричинили сутички між учасниками акції із застосуванням сили та сльозогінного газу. А також щодо побиття журналістки «5 каналу» Ольги Сніцарчук. Міністр продемонстрував два відео з цих подій, відзняті правоохоронцями.
Міністр повідомив, що слідчим відділом Шевченківського райуправління ГУ МВС України в м. Києві розпочато кримінальне провадження за фактом хуліганства (ст. 296 ч. 2 Кримінального кодексу). Окрім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративні протоколи. Щодо побиття журналістки «5 каналу» Ольги Сніцарчук, то зі слів В. Захарченка, слідчим відділом Шевченківського райуправління МВС в м. Києві було розпочато кримінальне провадження за фактом легкого умисного тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу). А згодом на підставі отриманих доказів слідчим перекваліфіковано дії зі статті про легкі тілесні ушкодження на хуліганство (ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу). Міністр також повідомив, що під час слідчих дій особу, яка підозрюється у побитті журналістки, встановлено і затримано. І найближчим часом документи буде передано в суд для прийняття рішення щодо арешту підозрюваного.
Віталій Захарченко запевнив депутатів, що правоохоронці зроблять усе можливе для відновлення конституційних прав журналістів і притягнуть до відповідальності винних. При цьому він наголосив, що міліція буде приймати відповідні рішення до всіх, хто брав активну участь у бійках. Після доповіді міністра внутрішніх справ депутати з опозиційних фракцій стали скандувати «У відставку», а глава парламенту Володимир Рибак марно намагався заспокоїти парламентаріїв, щоб вони почули один одного.
Під час запитань депутатів до міністра Валентин Наливайченко («УДАР») цікавився, як так могло трапитися, що до центру столиці пройшли десятки бойовиків та заїхала бронетехніка. На це міністр відповів, що бронеавтомобіль проїхав... за автомобілями, на яких прибули на мітинг лідери опозиційних політичних сил, а на бронетранспортері були білі прапори, схожі на партійну символіку «Батьківщини». А поряд — джип одного з лідерів «Батьківщини» Олександра Турчинова. На це Турчинов назвав слова міністра «брехнею» і став вимагати продемонструвати відео подій 18 травня, відзняте журналістами, і запевнив, що через перекритий рух добирався до мітингу пішки від стадіону «Динамо». За словами О. Турчинова, броньовик у супроводі машини ДАІ декілька годин безперешкодно їздив центром столиці, і в броньовику перебував працівник міліції, що чітко видно на відео.
Лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що він прибув на мітинг не з вулиці Михайлівської, як стверджує міліція, а з перехрестя Пушкінської. Однак перед цим по телефону сказав депутату Андрію Іллєнку, що прибуде з вулиці Михайлівської. За словами Тягнибока, це свідчить про те, що телефони депутатів прослуховуються.
У свою чергу, Інна Богословська (Партія регіонів) заявила, що ще перед виборами попереджали: якщо неонацистські партії зайдуть в український парламент, то бандити виходитимуть на вулиці з підворіть. За її словами, працівник міліції супроводжував броньовик до відділку міліції, а сутички спровокувала опозиція. «Ніщо не може виправдати провокації з боку опозиції, — запевняла Богословська. — Цей фашизм в Україні не пройде, все буде розслідувано, і винні будуть покарані».
На початку пленарного засідання парламенту дві фракції — Партії регіонів та КПУ —звернулися до головуючого з проханням оголосити перерву. Голова Верховної Ради Володимир Рибак надав слово для оголошення заяви народному депутату Ганні Герман (Партія регіонів).
Вона заявила, що в історії є дати, про які не говорять голосно, але які голосніші за будь-яку  політичну тріскотню. До таких дат належить 22 травня — День перепоховання Тараса Шевченка на Україні. Герман запропонувала, щоб Верховна Рада у середу, 22 травня, о 9 ранку разом, не ділячись на фракції та політичні інтереси, і не звертаючи уваги на жодні провокації, вклонилася і поклала квіти до пам’ятника Шевченка в Києві.
Герман звернулася до опозиції: «Не зважайте на невдачі, на те, що вам не вдалася акція «Вставай, Україно!», що вам не вдалося проголосити єдиного кандидата, не переживайте, у вас усе ще попереду. Є речі, котрі заставляють піднятися над бар’єрами. Треба всією Україною поклонитися Шевченкові».
На початку ранкового засідання глава парламенту Володимир Рибак повідомив про перейменування міжфракційного депутатського об’єднання «Південь України» на «Причорномор’я України».
Депутати вітали з днем народження свого колегу Віталія Чугуннікова.
Після перерви опозиція стала вимагати викликати до сесійної зали Генпрокурора Віктора Пшонку. Олександр Турчинов («Батьківщина») заявив, що Генпрокурор має чітко розставити всі акценти, а винні в провокаціях мають бути покарані. 
На це глава парламенту Володимир Рибак повідомив, що Генпрокурор зараз перебуває у відрядженні, його немає в Києві. 
Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко запевнив депутатів, що міліція розбереться у всіх подіях, винних буде покарано, а громадяни можуть бути спокійні за ситуацію в державі. Окрім того, В. Захарченко також повідомив, що затриманий підозрюваний у нападі на журналістку «5 каналу» заявив міліції, що його за гроші найняли охороняти безпеку під час проведення опозиційного мітингу. 
За даними міліції, у масових заходах у Києві 18 травня взяли участь понад 57 тисяч осіб. Із них 51 тисяча взяли участь у «антифашистському марші», а понад 6,5 тисячі — в опозиційному мітингу. З інших міст України прибули близько 2300 осіб, решта учасників — з Києва та Київської області. 
Опозиція продовжувала наполягати на відставці глави МВС. На вимогу двох фракцій — «Батьківщини» та «Свободи» В. Рибак оголосив перерву для консультацій до вечірнього пленарного засідання. 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Дослівно 
Віталій ЗАХАРЧЕНКО, міністр внутрішніх справ України: 
— Ми об’єктивно розберемося у подіях. Громадяни можуть почувати- ся спокійно в державі, міліція їх захистить.
Сергій Ківалов, Антон Пригодський.
Лілія Гриневич, Руслан Князевич.
Олег Тягнибок, Віталій Захарченко — міністр внутрішніх справ.