Ранкове засідання 17 травня
Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект про внесення змін до деяких законів щодо соціальних гарантій педагогічним, медичним і фармацевтичним працівникам, які працюють у сільській місцевості, підготовлений комуністами Петром Симоненком, Сергієм Гордієнком, Михайлом Герасимчуком та Вікторією Бабич.
Проектом пропонувалося запровадити додаткові соціальні гарантії для працівників державних та комунальних закладів освіти та охорони здоров’я у сільській місцевості.
Зокрема, вирішити питання пільгового забезпечення житлом педагогічних та медичних працівників за рахунок отримання службового житла (будинку або квартири), набуття права власності на надане працівнику в користування службове житло, якщо безперервний стаж роботи за фахом у державній установі в межах одного населеного пункту становить не менше 15 років, або одержання безвідсоткового довгострокового (25—30 років) кредиту для придбання (будівництва) індивідуального житла. Крім того, педагогічним та медичним працівникам пропонується надавати щорічну матеріальну допомогу в розмірі одного посадового окладу, щорічну грошову винагороду в розмірі одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків та щомісячну надбавку в розмірі 50% посадового окладу протягом перших семи років роботи за фахом для заохочення молоді до працевлаштування в сільській місцевості.
Звертаючись до колег з проханням підтримати законопроект, П. Симоненко, зокрема, зауважив: «Українське село перестало бути постачальником сировини переробної галузі промисловості України. Роботи немає, зарплата низька. Цей закон про долю дітей і здоров’я селян».
Водночас перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий зауважив, що проект потребує істотного доопрацювання, хоча в цілому комітет підтримує необхідність підвищення соціального статусу та рівня матеріального забезпечення працівників державних і комунальних закладів освіти та охорони здоров’я у сільській місцевості.
Законопроект, наголосив депутат, дублює деякі вже чинні норми законів. Наприклад, щодо забезпечення педагогів, які працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, і пенсіонерів з їх числа безоплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм, а також право таких працівників на безоплатне одержання у власність земельної ділянки. Крім того, не містить фінансово-економічного обґрунтування, що є порушенням статті 91 Регламенту Верховної Ради України та статті 27 Бюджетного кодексу.
«Законопроекти соціального спрямування мають бути компромісом між потребами суспільства і фінансово-матеріальними можливостями держави. Інакше це пуста трата часу», — заявив Я. Сухий.
Водночас у першому читанні сесія ухвалила законопроект позафракційного Олега Ляшка про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я.
Година запитань до уряду, яка відбулася вчора у парламенті, була присвячена питанням казначейського обслуговування бюджетних коштів у поточному році та стану справ на Вуглегірській ТЕС.
Масштабна пожежа на Вуглегірській ТЕС (місто Світлодарськ Донецької області) сталася 29 березня. Внаслідок аварії постраждало 12 працівників теплоелектростанції. Згодом Комісія зі спеціального розслідування, призначена наказом Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, для з’ясування обставин і причин аварії, встановила, що до аварії на ТЕС призвели порушення технологічного процесу та невиконання працівниками службових обов’язків. Станом на 17 травня 2013 року, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, повністю закінчено розчищення машинного залу і розпочато відновлювальні роботи та дефектацію (процес оцінки технічного стану деталей) електроенергетичного та теплотехнологічного обладнання та системи керування.
Крім того, міністр повідомив, що Кабінет Міністрів виділив кошти для надання допомоги постраждалим внаслідок аварії. Зокрема, Міністерству енергетики та вугільної промисловості на ці цілі буде виділено 450 тисяч гривень, у тому числі 100 тис. гривень для сім’ї загиблого внаслідок аварії. Зазначені видатки Міністерство фінансів здійснить за рахунок резервного фонду держбюджету.
Щодо казначейського обслуговування бюджетних коштів інформацію народним депутатам надав перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. За його словами, органи казначейства здійснюють видатки на підставі платіжних доручень розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. Під час проведення видатків розпорядників та одержувачів коштів органи казначейства в першу чергу і в стислі терміни забезпечували виконання захищених статей видатків. А саме: виплати заробітної плати, стипендій, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів тощо. Станом на перше травня поточного року в органах казначейства відсутні неоплачені документи розпорядників коштів місцевих бюджетів по захищених статтях видатків.
Скориставшись тим, що під час години запитань до уряду були присутні всі представники Кабміну, Ірина Геращенко («УДАР»), звертаючись до Прем’єр-міністра, заявила, що працівників навчальних закладів примушують брати участь у мітингах, запланованих на суботу Партією регіонів. На що прем’єр попросив профільного міністра Дмитра Табачника довести вказівку до вузів щодо заборони примусу до участі в заходах.
«Я при вас даю вказівку міністру освіти Табачнику заборонити участь і не примушувати працівників вищих навчальних закладів до участі в будь-яких політичних дійствах. І прошу міністра Табачника довести мою вказівку до всіх підвідомчих закладів», — сказав він.
У свою чергу Д. Табачник заявив: «Міністерство ще раз проконтролює, щоб у суботу, яка не є для вищих навчальних закладів робочим днем, ніхто не примушував працівників педагогічних, інших викладацьких закладів брати участь у заходах». «Разом із тим, хотів би звернутися до представників опозиції з проханням припинити вербування студентів для своїх заходів (у суботу також мають відбутися опозиційна акція «Вставай, Україно!») за гроші, тому що, на мою думку, це руйнує нормальний навчальний процес у вищих навчальних закладах і в закладах рівня коледжу», — додав міністр.
Затим сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Так, депутати в цілому ухвалили постанови про віднесення міста Гола Пристань Херсонської області до категорії міст обласного значення та про перейменування села Червоний Пахар Ніжинського району Чернігівської області на село Степ.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив про створення у парламенті нового міжфракційного об’єднання «Сприяння розвитку співробітництва між Україною та Державою Ізраїль». Головою об’єднання обрано народного депутата Едуарда Гурвіца, заступником — Віктора Бондаря. Із днем народження цього дня вітали Олександра Єдіна.
ДОСЛІВНО
Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий:
«Напевно, нам потрібно не нові законопроекти про посилення соціального захисту писати, а посилити контрольні функції Верховної Ради, у тому числі профільних комітетів, за виконанням тих законопроектів, які вже діють, але, на превеликий жаль, не виконуються».
ЦИФРА
Загальна сума доходів державного бюджету за чотири місяці становила 106,1 млрд. грн., що майже на п’ять млрд. грн. більше за аналогічний період 2012 року.
Віце-прем’єр-міністри України Олександр Вілкул, Юрій Бойко, Прем’єр-міністр Микола Азаров.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.