Вечірнє засідання 16 травня

У цілому ухвалено законопроект, що обмежує перебування дітей у закладах громадського харчування та сфери розваг у нічний час. Після підписання цього закону Президентом діти віком до 16 років зможуть перебувати в таких закладах в нічний час тільки в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини.
При цьому власники та посадові особи зобов’язані не допускати до цих закладів дітей, які не досягли 16-річного віку без відповідного супроводу. В іншому разі їм загрожує штраф від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів громадян. Якщо ж впродовж року вже застосовувалося адмінстягнення, то сума штрафу становитиме від п’ятидесяти до ста неоподатковуваних мінімумів.
Так само в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав та інтересів дітей, над якими встановлюється опіка чи піклування, та посилення матеріальної підтримки сімей.
Після ухвалення в першому читанні законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо статусу та умов функціонування Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, слово взяв лідер «Свободи» Олег Тягнибок, котрий закликав головуючого відкласти розгляд у другому читанні низки законопроектів, ухвалених під час виїзного засідання на Банковій. «Є пропозиція, щоб ці законопроекти були проголосовані тут, в цьому залі у першому читанні, і питання буде повністю знято. В іншому разі ми не голосуватимемо за ці законопроекти та вважатимемо, що вони ухвалені незаконно і є юридично нікчемними», — заявив він.
Натомість Михайло Чечетов (Партія регіонів) зауважив, що оскільки опозиція «стала на неконституційний шлях та намагалась порушити перманентність законодавчого процесу, то більшості нічого не залишалось, як провести сесію в стінах Верховної Ради в іншому приміщенні».
Голова Верховної Ради Володимир Рибак, коментуючи цю вимогу, сказав, що у нього немає законопроекту для першого читання. «Він розглянутий, підписаний, пройшов всі судові інстанції і ми розглядаємо сьогодні в другому читанні», — зазначив глава парламенту. Однак далі на вимогу опозиції В. Рибак оголосив півгодинну перерву та запросив лідерів фракцій до себе в кабінет на нараду. Після її завершення О. Тягнибок повідомив, що сторонам вдалося досягти певного компромісу: «Щоб повернути процес законотворення в конституційне русло, ми сьогодні не розглядатимемо в другому читанні законопроекти, які нібито були проголосовані на Банковій. До вівторка ми знайдемо юридично правильний механізм, яким чином інституціоналізувати ці законопроекти, щоб вони були юридично правильно оформлені».
Продовживши розгляд питань порядку денного, Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу у зв’язку зі створенням органів доходів і зборів. Цей документ розроблено задля узгодження положень Бюджетного кодексу зі змінами у системі центральних органів виконавчої влади, пов’язаними з утворенням Міністерства доходів і зборів шляхом реорганізації Державної митної служби та Державної податкової служби.
Наприкінці засідання головуючий повідомив, що у вівторок Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет на 2013 рік» (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів), однак деякі народні депутати звернулися до нього із заявами, що під час голосування за цей законопроект у них виникли певні перешкоди. Крім того, окремі парламентарії подали заяви про порушення вимог частини третьої статті 47 Регламенту щодо особистого голосування під час ухвалення проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу. Враховуючи це, В. Рибак запропонував провести повторне голосування за ці законопроекти, однак цю пропозицію підтримали тільки 217 народних депутатів.
На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про обрання Арсена Авакова заступником голови фракції «Батьківщина». Відповідне рішення про звільнення В’ячеслава Кириленка з посади заступника голови фракції та обрання на цю посаду Арсена Авакова фракція «Батьківщина» ухвалила 15 травня.