Парламентська хроніка

Ранкове засідання 16 травня
На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак запропонував розглянути низку постанов про відзначення ювілейних та пам’ятних дат. Але якщо перші дві постанови — про відзначення 300-річчя з дня народження Івана Григоровича-Барського та 200-річчя з дня народження Семена Гулака-Артемовського — здобули цілковиту підтримку народних депутатів, то ініціативи з відзначення 150-річчя з дня народження Євгена Петрушевича, подвигу героїв бою під Крутами та 150-річчя з дня народження Володимира Вернадського не пройшли.
Ірина Геращенко («УДАР») запропонувала переголосувати зазначені документи. Аналогічну позицію висловили й Ганна Герман (Партія регіонів) та Ірина Фаріон («Свобода»).
Відтак глава парламенту запропонував спочатку розглянути всі наявні постанови, а потім повторно проголосувати за ті, що не отримали 226 голосів.
Після цього парламентарії повернулися до повторного розгляду деяких постанов. «Коли ми говоримо про Євгена Петрушевича, то маємо пам’ятати, що йдеться як про видатного парламентарія, так і про президента Західноукраїнської Народної Республіки, завдяки якому ми сьогодні святкуємо Акт Соборності. Якщо ж ми не підтримуємо постанову про відзначення 150-річчя з дня народження Петрушевича, то давайте скасуємо Акт Соборності», — заявив Микола Томенко («Батьківщина»). Зрештою, за цю постанову проголосували 330 народних депутатів.
Так само під час повторного розгляду парламентарії проголосували за відзначення 240-річчя з дня народження Василя Каразіна, про відзначення подвигу героїв бою під Крутами, 150-річчя з дня народження Володимира Вернадського. А от проекти постанов про відзначення 60-річчя з дня народження Квітки Цісик та 150-річчя з дня народження Тимофія Бордуляка на підтримку більшості так і не здобулися.
Верховна Рада розглянула три проекти постанов про проведення парламентських слухань. Ініціатором слухань на тему законодавчого гарантування та практичного забезпечення статусу української мови як державної виступив народний депутат Олесь Доній. Утім, цю постанову не прийняли.
Також більшість парламентаріїв не підтримали пропозицію голови Комітету Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександри Кужель («Батьківщина») про проведення парламентських слухань на тему державного регулювання діяльності суб’єктів природних монополій та забезпечення збалансованої цінової і тарифної політики. «За» проголосували лише 190 народних депутатів.
«Чи може хтось із вас сказати, як формуються комунальні тарифи?», — запитала вона та повідомила, що, наприклад, монополісти щороку включають до них близько 5 мільярдів інноваційних грошей, які невідомо як витрачаються, адже поки що жодних позитивних змін у комунальному господарстві не видно.
Сергій Каплін («УДАР») узагалі охарактеризував дії монополістів як «комунальний геноцид». «Якщо не об’єднаємо своїх зусиль, щоб припинити свавілля цих «монстрів», то не зможемо захистити простих українців, котрі змушені віддавати монополістам дві третини своїх доходів», — сказав він. Володимир Бондаренко («Батьківщина») назвав дії монополістів «полем корупції та неповаги для людей», оскільки споживачі, на відміну від монополістів, не мають жодних захищених законодавством прав. А Сергій Гордієнко (КПУ) закликав повернути природні монополії у державну власність та запровадити жорсткий контроль за встановленням тарифів. «Парламентські слухання — це добре, та вони ще ніколи не дали конкретних результатів, а от повернення надр та енергетики у державну власність дозволить тримати тарифи під контролем», — вважає він. За повернення природних монополій у державну власність також висловився Руслан Марцінків («Свобода»).
Ще один проект постанови стосувався проведення парламентських слухань на тему забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти. Її автор, народний депутат Олександр Сич («Свобода»), зазначив, що сьогодні мінімальна зарплата в Україні становить 1147 гривень, середня — 3331 гривню, а за навчання треба платити набагато більше, що фактично позбавляє дітей селян, робітників чи вчителів можливості здобути вищу освіту.
Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич («Батьківщина») зазначила, що недавні слухання на тему законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти виявили низку проблем, які потребують подальшого детального обговорення на державному рівні. В комітеті також вважають, що задекларовані Конституцією гарантії щодо забезпечення рівного доступу до вищої освіти не стали реальністю, а це посилює соціальну нерівність у суспільстві. Однак цю постанову підтримали тільки 168 народних депутатів.
Верховна Рада розглянула питання про обрання та звільнення суддів.
На початку засідання з днем народження вітали народних депутатів Руслана Зелика, Віктора Остапчука та Юрія Черткова.
 
Факт
 
Верховна Рада підтримала проекти постанов про відзначення 190-річчя з дня народження Костянтина Ушинського, 110-річчя з дня народження Наталі Забіли, 120-річчя з дня народження Василя Василька, 1025-річчя заснування міста Лубни Полтавської області, 150-річчя з дня народження Владислава Городецького, 110-річчя з дня народження Бориса Гмирі, 150-річчя з дня народження Ольги Кобилянської, 70-річчя Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г. Верьовки, 100-річчя Національної музичної академії України імені П. Чайковського.
 
Під час засідання.
Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.