Понад 300 ікон, найстаріша з яких датована XV століттям, демонструють на виставці православного мистецтва «Достойно есть» в галереї «Арт-Донбас» у Донецьку. Усі вони — з приватних колекцій. Найсенсаційнішими експонатами стали чотири храмові ікони кінця XVІ століття роботи невідомого майстра московсько-строганівського кола. Одна з них — «Трійця» — була виявлена випадково.

«Її збирався розпиляти на дошки художник, який малює нові ікони. Добре, що знайшлася людина, яка зацікавилася старою чорною дошкою і зателефонувала мені. Ще одна ікона була заклеєна літографією кінця XІX — початку ХХ століття, літографію хотіли віддерти разом із живописом, — розповів один із організаторів виставки, колекціонер Олег Зданович. — У багатьох образів така сама доля».

За словами реставратора Гліба Гусакова, Донеччина особлива тим, що тут немає домінуючої іконописної школи, адже до індустріального краю приїздили люди з усіх куточків країни, привозячи традиції та образи. Тому колекціонери виявляють раритети, що належать пензлю майстрів різних шкіл. На виставці можна побачити зразки православного мистецтва України, російської Півночі, Москви, Палеха та інших відомих дореволюційних іконописних центрів. Представлено й сучасні твори місцевих авторів.

Відповідаючи на запитання про ціну шедеврів, фахівець говорить так: «Православне мистецтво, порівняно із західним, дуже недооцінене».

Олег Зданович скаржиться на те, що держава не підтримує тих, хто повертає українські шедеври на батьківщину. «Якщо в Росії колекціонер ввозить шедевр, придбаний на Заході, він стає національним героєм. А в нас потрібно сплатити 20 відсотків ПДВ. Через проблеми на митниці багато із придбаних робіт я не можу ввезти до України».

Фото автора.

На виставці православного мистецтва представлено роботи від XV до XXІ століття.