Парламентська хроніка
Ранкове засідання 15 травня
За основу та в цілому сесія також підтримала проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стабільної роботи стратегічних підприємств енергетичної галузі». Цим документом пропонується продовжити визначену Законом «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» процедуру погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу до 1 січня 2014 року (замість 1 січня 2013 року, як це передбачено чинною нормою). У першому читанні народні обранці ухвалили проект закону про внесення змін до деяких законів щодо встановлення цін (тарифів). Його мета — усунення правової прогалини в регулюванні повноважень органів державної влади в частині встановлення цін і тарифів на електроенергію та природний газ для населення, у тому числі при встановленні державних регульованих цін в розмірі, що нижче від економічно обґрунтованого.
Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків. Зокрема, ст. 232 Кодексу законів про працю буде доповнена положенням, яке дозволить одиноким батькам нарівні з одинокими матерями звертатися безпосередньо в районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди у спорах про відмову у прийнятті на роботу при наявності дитини віком до чотирнадцяти років. Також передбачається надати одиноким батькам право першочергового отримання житла (ст. 45 Житлового кодексу) та право на додаткові державні гарантії одиноким батькам працездатного віку, які мають дітей віком до чотирнадцяти років, з працевлаштування, потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці (ст. 5 Закону України «Про зайнятість населення»).
На початку ранкового засідання новопризначені судді Конституційного Суду Олександр Тупицький (призначений Президентом) та Олександр Литвинов (призначений з’їздом суддів України) склали присягу судді Конституційного Суду. Під час церемонії складання присяги у Верховній Раді були присутні Президент Віктор Янукович (на знімку), Прем’єр-міністр Микола Азаров, Голова Конституційного Суду Анатолій Головін, в. о. Голови Верховного Суду Ярослав Романюк.
Водночас для ухвалення низки законопроектів не вистачило голосів. Така доля спіткала проект закону про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, тож його було відправлено на повторне перше читання.
Далі було оголошено перерву, під час якої в кабінеті Голови Верховної Ради відбулася нарада за участі керівників фракцій. Під час наради на прохання трьох опозиційних фракцій було домовлено відкласти розгляд законопроектів про повторні вибори народних депутатів сьомого скликання у деяких одномандатних виборчих округах у зв’язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів.
Наразі опозиція впевнена, що їхні кандидати перемогли під час перегонів, але цю перемогу було у них вкрадено. За словами голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, урядовий законопроект має привернути увагу кожного мажоритарника, адже у разі його ухвалення, наголосив він, будь-який суд у будь-який час зможе винести рішення і незаконно відібрати мандат народного депутата, як це було зроблено стосовно Домбровського та Балоги.
З огляду на це, заявив А. Яценюк, меншість вимагає прийняття спільного закону, який унеможливить фальсифікації, застосування механізму незаконного відбирання мандатів у народних депутатів та маніпулювання судовими рішеннями. А також поставить крапку в порядку призначення будь-яких дострокових виборів, у тому числі й тоді, коли за будь-яких обставин неможливо встановити результати волевиявлення. Відповідно до домовленостей, опрацюванням цього законопроекту займеться робоча група. І вже наступного пленарного тижня депутати мають розглянути це питання.
Голова Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення Володимир Манжосов, який звітував про діяльність Нацради у 2012 році, повідомив, що звіт у письмовому вигляді було надіслано Президенту та Верховній Раді. Водночас, відповідаючи на запитання обранців щодо розвитку громадського телебачення, він зауважив: Нацрада не наділена правом законодавчої ініціативи, але готова підтримати будь-які кроки у цьому напрямі. Утім, критикували Нацраду і опозиція, і більшість. Андрій Шевченко («Батьківщина») говорив про цензуру, яка «пишним цвітом розцвіла», а також звинуватив раду в небажанні втручатися у конфліктні ситуації, такі як з каналом ТВі. Ганна Герман (ПР) наголошувала на низькій якості телепрограм. Олена Бондаренко (ПР) висловила думку, що опозиційна оцінка діяльності Нацради має політичний характер. «З великою критикою, але маємо затвердити звіт Нацради з питань телебачення та радіомовлення», — наголосила вона. Утім, жодного рішення депутати так і не змогли ухвалити. За пропозицію профільного комітету не підтримувати звіт проголосувало 148 народних депутатів. Взяти інформацію до відома згодилося 180 обранців. Щоб вийти із глухого кута, Г. Герман навіть запропонувала заслухати звіт ще раз. «Ми не можемо так легковажно ставитися до ситуації, яка склалася з цього питання», — зауважила вона. Водночас Ірина Геращенко («УДАР») заявила, що цій Нацраді треба не оцінку давати, а сказати їй: «До побачення!». Врешті, депутати дійшли згоди, що профільний комітет з питань свободи слова та інформації підготує проект постанови щодо розгляду цього питання.
Натомість створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров’я, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров’я та фармацевтичної галузі народні депутати підтримали більшістю голосів. Як зауважив автор постанови Андрій Іванчук («Батьківщина»), смертність населення вдвічі перевищує європейський показник, підвищується рівень захворюваності у всіх вікових групах. «Цей перелік можна продовжувати й далі. У зв’язку з цим, дуже важливо проаналізувати діяльність Міністерства охорони здоров’я, особливо у сфері закупівель. Тут не йдеться про партії, тут йдеться про життя і здоров’я людей», — зауважив він.
Із днем народження цього дня вітали народних депутатів Ірину Геращенко («УДАР»), Миколу Джигу (ПР) та Володимира Струка (ПР).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Народний депутат Андрій Іванчук («Батьківщина»): «Приблизний обсяг контрафактної продукції сягає 10 відсотків. Лише торік від застосування неякісних ліків загинуло понад 20 українців. Ми пам’ятаємо летальні випадки від застосування вакцин. Міністерство мало не допустити цих зловживань, натомість, розвело корупцію».
Віталій Кличко, Олександр Єфремов, Віктор Пинзеник.