Вечірнє засідання 14 травня
На розгляд парламенту було винесено два законопроекти, які передбачали застосування спеціальних цінних паперів — фінансових векселів — для відшкодування ПДВ підприємцям та інших боргів із державного бюджету. Обидва законопроекти — про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» і про внесення змін до Податкового кодексу України — подав народний депутат від Партії регіонів Валерій Омельченко.
Першим проектом пропонувалося надати право Кабінету Міністрів реструктурувати бюджетну заборгованість, що виникла станом на 1 січня 2013 року, шляхом видачі фінансових казначейських векселів у встановлених ним обсягах та порядку. Другий законопроект передбачав обмежити в часі чинний механізм відшкодування з бюджету податку на додану вартість із застосуванням казначейських фінансових векселів.
Представники опозиції висловилися проти ухвалення цих законів, наголошуючи на тому, що для розвитку виробництва та економіки потрібні «живі» гроші, а не папірці. На думку Андрія Іллєнка («Свобода»), запровадження фінансових векселів — це імітація реформ та повне руйнування бюджетної системи України. Сергій Соболєв («Батьківщина») нагадав, що такі схеми відшкодування ПДВ ми вже проходили на початку 1990-х років. І це закінчилося багатомільярдними збитками для підприємств, вимиванням обігових коштів і фактично нищенням підприємств в Україні. Віктор Пизненик («УДАР») висловив думку, що після запровадження в бюджетну практику фінансування бюджетних видатків векселями наступним кроком може стати прийняття рішення про зарахування до бюджету податкових зобов’язань векселями. А тоді векселі фактично замінять національну валюту, гривню.
У свою чергу, Анатолій Кінах (Партія регіонів) зауважив, що економіка країни перебуває в зоні шаленого тиску: знижується попит на український експорт, загострюється проблема обігових коштів підприємств, зростає вартість кредитних ресурсів. Тому, на переконання депутата, спираючись на світовий досвід, необхідно оздоровити обігові кошти підприємств за рахунок введення векселів.
За результатами голосування перший законопроект недобрав для ухвалення в першому читанні один голос (225 — «за»), а другий було прийнято за основу (227 — «за»).
Депутати також прийняли в першому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності. На розгляд парламенту було винесено три альтернативні депутатські законопроекти. Автори двох законопроектів відкликали їх з розгляду на користь проекту Олександра Долженкова, який і було ухвалено більшістю голосів (363 — «за»). Метою законопроекту є активізація процесу передачі земельних ділянок державної та комунальної власності у власність або користування громадян, юридичних осіб, поновлення дії раніше укладених договорів оренди.
Законопроектом передбачається, що витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно видаватимуться безплатно органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування під час проведення державної реєстрації права власності держави чи територіальної громади на земельні ділянки. Окрім того, спрощується процедура передачі земельних ділянок державної або комунальної власності у власність або користування громадянам, юридичним особам.
Під час обговорення депутати висловлювали стурбованість ситуацією з розподілом та орендою землі. Вони наводили тривожні приклади порушень у сфері оренди землі, наголошуючи на тому, що місцеві громади втратили вплив на розподіл землі. Профільний комітет підтримав законопроект О. Долженкова зі сподіванням, що його прийняття дозволить зняти соціальну напругу в суспільстві, що склалася у зв’язку із гальмуванням процедури передачі земельних ділянок державної та комунальної власності у власність та користування, в тому числі й в оренду.
Водночас парламент не підтримав проект закону про Національне антикорупційне бюро, розроблений спільно трьома опозиційними фракціями для посилення боротьби з корупцією. Представники парламентської більшості угледіли в законопроекті порушення Конституції й те, що новий орган, який пропонується створити, дублюватиме функції чинних правоохоронних органів. Законопроект підтримали лише 166 депутатів з опозиційних фракцій, відтак його знято з розгляду.
Факт
За рівнем корупції Україна посідає 144-те місце у світі поряд із Папуа-Новою Гвінеєю та Конго.