Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 14 травня
Законотворчу роботу депутати розпочали із розгляду пакета так званих євроінтеграційних законопроектів,    ухвалення яких є передумовою для безвізового режиму України з країнами ЄС та інтеграції до Євросоюзу. У цілому було прийнято проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації державної антикорупційної політики, щодо вдосконалення системи захисту персональних даних (яким функції контролю за захистом персональних даних передано Уповноваженому з прав людини), про внесення зміни до статті 263-1 Кримінального кодексу України у зв’язку з приєднанням України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності. Цим документом посилено кримінальну відповідальність за незаконне виготовлення та володіння зброєю до семи років позбавлення волі. 
Євроінтеграційні законопроекти було ухвалено переконливою більшістю:   за кожен із них голосували понад 300 депутатів з усіх фракцій, що продемонструвало — парламент може працювати злагоджено, якщо захоче. Натомість наступне питання — розгляд проекту закону про внесення змін до Конституції щодо недоторканності після отримання висновку Конституційного Суду — знову розкололо сесійну залу, збуривши політичні пристрасті. 
Розпочалося пленарне засідання парламенту за вже звичним сценарієм: під час виступів депутати перекрикували один одного. Голова Верховної Ради Володимир Рибак вкотре закликав парламентаріїв бути толерантними один до одного та не перетворювати роботу вищого законодавчого органу держави на шоу. В. Рибак повідомив, що доручив відповідним службам зробити заміри децибелів у сесійній залі парламенту.
Глава парламенту відзначив, що немає жодного парламенту, де депутати не чують один одного, тоді як в українській Верховній Раді проблематичним є дотримання дисципліни та норм етики на пленарних засіданнях. «На жаль, слід констатувати, що парламентські будні часто-густо сповнені непродуктивним гаянням часу, м’яко кажучи, неетичним галасливим з’ясуванням не стільки істини, а стільки створення піар-приводів для самореклами, — сказав В. Рибак. — Врешті нагнітання децибельного фону в сесійній залі не створює ані робочої атмосфери, ані надає позитивного іміджу всьому парламенту. Неможливо працювати в такій ситуації в сесійній залі. Фактично питання форми підміняє поняття суті. Час збігає на з’ясування вторинного, а первинне залишається в очікуванні своєї черги. Все має бути навпаки».
Глава парламенту висловив сподівання, що депутати дослухаються до його побажань, адже виборці чекають продуктивної роботи. «Ми повинні почути один одного, ми повинні працювати і виконувати свої обіцянки, які ми дали нашим виборцям», — підкреслив В. Рибак.
Ніхто не заперечував у принципі проти скасування недоторканності, і провладні, і опозиційні фракції. Однак опозиція наполягала, що недоторканність треба зняти не лише з народних депутатів, а й з Президента та суддів.
Комітет з питань правової політики запропонував прийняти постанову про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності. Згідно з нею депутати мали подати пропозиції до законопроекту № 0977 до 31 травня, до 14 червня профільний комітет мав опрацювати пропозиції, до 18 червня матеріали мали бути роздані депутатам, а 20 червня парламент міг би розглянути цей законопроект на пленарному засіданні. Однак голосів для ухвалення постанови забракло — її підтримали лише 190 депутатів. Опозиційні фракції не голосували.
Під час обговорення Руслан Князевич («Батьківщина») наголосив, що законопроект про скасування недоторканності має бути комплексним, інакше він втрачає будь-який сенс. Позафракційний Олег Ляшко заявив: якщо в депутатів не буде недоторканності, то склад парламенту оновиться на дві третини. Бо бізнесмени йдуть до парламенту лише для прикриття свого бізнесу недоторканністю.
Ігор Мірошниченко («Свобода») висловив думку, що влада хоче зняти депутатську недоторканність, щоб притягнути до кримінальної відповідальності депутатів, котрі відстоюють українську мову, зруйнували паркан, який відгороджував Верховну Раду від людей, щоб урізати повноваження депутатів.
Натомість Ганна Герман (Партія регіонів) побачила у дискусії «чисто українські аргументи» — Іван киває на Петра, Петро на Миколу. Мовляв, депутати кажуть — давайте знімемо недоторканність з Президента, суддів... А насправді не хочуть знімати недоторканність із себе. «Але давайте почнемо з себе, зробимо перший крок, а потім крок за кроком добиватимемося іншого, — закликала Г. Герман. — Якщо хочемо справді бути рівними з нашим народом, то ми повинні зняти з себе депутатську недоторканність». Ще один депутат-регіонал Микола Рудьковський запропонував надрукувати в парламентській газеті «Голос України» результати голосування за скасування депутатської недоторканності.
Однак оскільки парламент не зміг ухвалити постанову про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції щодо недоторканності, цей законопроект вважається неприйнятим, зауважив глава парламенту Володимир Рибак.
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час пленарного засідання оголосив про створення відповідно до Регламенту ще трьох міжфракційних депутатських об’єднань. Міжфракційне об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування» очолив депутат Євген Карташов, об’єднання «За співробітництво з африканськими, азіатськими та латино-американськими країнами та їх союзами» — Сергій Гриневецький, «За чистий Дніпро» — Юрій Шаповалов. До міжфракційних об’єднань входять представники різних фракцій. Їх у парламенті вже створено близько 20.
Верховна Рада також ухвалила в цілому урядовий законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії. Зростання пенсій, за словами заступника міністра соціальної політики В’ячеслава Коломійця, торкнеться близько 12 мільйонів пенсіонерів, видатки — в розмірі 2,5 млрд. гривень — закладені у цьогорічному держбюджеті. Та надбавка до пенсії буде дуже мала — близько 10 гривень. Під час обговорення депутати наголошували, що законопроект не вирішує визначальних проблем пенсійного забезпечення, однак робить перший крок у цьому напрямку. Тому законопроект підтримали представники всіх фракцій — «за» проголосували 350 депутатів.
Депутати вітали з днем народження свого колегу Євгена Мельника.
Нуруліслам Аркаллаєв, Ельбрус Тедеєв.
 
 
Ігор Мірошниченко, Олексій Кайда, Андрій Мохник.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.