Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння.
Законопроектом (№0890) пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення Правил дорожнього руху, зокрема, істотно збільшити розмір штрафів.
Документом передбачається за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції, а також передачу  керування автомобілем людині, яка перебуває в стані такого сп’яніння, — штраф для водіїв від 200 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5950 гривень), або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.
Згідно з проектом закону, повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, позбавляє водіїв права керувати автівкою на строк від двох до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб з оплатним вилученням автомобіля.
Члени комітету вважають, що прийняття законопроекту дозволить зменшити кількість порушень водіями Правил дорожнього руху, скоєних ними під час керування транспортними засобами у стані алкогольного чи іншого сп’яніння.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.
За незаконне виготовлення вогнепальної зброї — за грати до семи років
Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення зміни до статті 263-1 Кримінального кодексу у зв’язку з приєднанням України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності.
Законопроектом (№1263) пропонується викласти у новій редакції назву та частину 1 статті 263-1 розділу ІХ Кримінального кодексу України «Злочини проти громадської безпеки». Крім того, згідно з проектом, за незаконне виготовлення, переробку чи ремонт вогнепальної зброї, фальсифікацію, незаконне видалення або зміну її маркування каратимуть позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
На засіданні комітету зазначалося, що під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло три поправки, одну з яких враховано повністю, одну — частково, одну — відхилено.
Народні депутати, зокрема, підтримали поправку народного депутата Андрія Кожем’якіна до Прикінцевих положень, якою передбачено, що цей закон набирає чинності одночасно з набранням для України чинності Протоколом проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, яким доповнено Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.
Медикам до відпустки надаватимуть допомогу в розмірі посадового окладу
Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримує законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уніфікації існуючих і встановлення додаткових соціальних гарантій для працівників культури, освіти та охорони здоров’я.
Документом (№2392) пропонується, зокрема, надавати до щорічної відпустки медичним і фармацевтичним працівникам допомогу для оздоровлення у розмірі посадового окладу.
Також, згідно із законопроектом, цій категорії працівників надається щорічна матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі ставки заробітної плати та щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі до одного посадового окладу.
Крім того, медики і фармацевти отримуватимуть надбавку за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу залежно від стажу медичної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10%, понад 10 років — 20%, понад 20 років — 30%.
Вл. інф.