Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо визначення статусу юридичних клінік як суб’єктів надання безплатної первинної та вторинної правової допомоги).
Члени комітету зазначали, що законопроект (№0926) спрямований на наділення юридичних клінік при вищих навчальних закладах юридичного профілю статусом суб’єктів надання безплатної первинної та вторинної правової допомоги.
За словами народних депутатів проект спрощує процедуру та зменшує фінансові затрати для вразливих верств населення нашої держави під час реалізації ними права на представника в судовому засіданні у цивільних та адміністративних справах, а також в справах про адміністративні правопорушення.
Проектом закону передбачається внести зміни до Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу про адміністративні правопорушення та Закону «Про безплатну правову допомогу».
Згідно з проектом, юридичні клініки мають власні бланки та печатку із своїм найменуванням. Їх діяльність фінансується за рахунок коштів вищих навчальних закладів, при яких вони створені, отриманих з державного бюджету, інших не заборонених законодавством джерел.
Також парламентарії пропонують статтю 30 Закону «Про безплатну правову допомогу» доповнити частиною третьою в такій редакції: «3. Рішення юридичної клініки про відмову в наданні безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги можуть бути оскаржені керівнику вищого навчального закладу або до суду в установленому законом порядку. Право на таке оскарження та його порядок повинні бути роз’яснені особі під час її звернення до юридичної клініки».
Вл. інф.