Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини».
Проектом (реєстр. №0928), зокрема, пропонується доповнити чинний закон новою статтею, якою буде встановлено, що Верховна Рада здійснює парламентський контроль у сфері виконання рішень та застосування практики суду в межах повноважень, визначених Конституцією України. Водночас на орган, відповідальний за забезпечення представництва України в Європейському суді та координацію виконання його рішень (орган представництва, яким наразі є урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини), буде покладено обов’язок інформувати Верховну Раду про виконання рішень та застосування практики суду, а також щороку, не пізніше 1 березня, подавати звіт про виконання рішень та застосування практики суду в Україні, у тому числі пропозиції щодо вжиття заходів загального характеру шляхом внесення змін до чинного законодавства.
Проектом закону також уточнюється положення статті 14 Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», в якій ідеться про дії органу представництва щодо вжиття заходів загального характеру під час виконання рішень суду. Зокрема, пропонується встановити, що орган представництва одночасно із внесенням щоквартально до Кабінету Міністрів подання про вжиття заходів загального характеру направляє копію цього подання Верховній Раді. Це, вважають народні депутати, сприятиме належному здійсненню функції парламентського контролю за виконанням рішень суду та оперативному реагуванню на рішення суду, що потребують внесення змін до законодавчих актів України.
Народні депутати пропонують Прикінцеві положення викласти в такій редакції: «1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 2. Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом забезпечити приведення органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом».
На думку парламентаріїв, прийняття зазначеного законопроекту сприятиме підвищенню рівня реалізації прав і основоположних свобод людини в Україні, запровадженню ефективних механізмів їх юридичного захисту та відновлення. Наслідком прийняття законопроекту стане запровадження ефективної реалізації функції парламентського контролю за виконанням рішень Європейського суду з прав людини, що створить передумови для оперативного реагування на порушення Конвенції та усунення системних проблем, що зумовлюють значну кількість заяв до Європейського суду з прав людини проти України.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.