Зупинилося будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» у Києві. Він має бути оснащений сучасним медичним обладнанням для ефективного проведення складних операцій, зокрема трансплантації кісткового мозку від неродинного донора. На новобудову чекають тисячі українських родин, які не мають змоги заплатити тисячі євро за операції з пересадки кісткового мозку своїм онкохворим дітям за кордоном.

Об’єкт мали здати в експлуатацію вже наступного року. Проте цього року грошей на цей проект не надходило.

— На будмайданчику вже два тижні нічого не відбувається. Першими помітили це з вікон своїх палат на третьому поверсі діти, які лежать в онкогематології. Кажуть нам: там кран почали демонтувати, — розповіла «Голосу України» голова опікунської ради НДСЛ «ОХМАТДИТ» Оксана Корчинська. — Спочатку на наші запитання будівельники казали, що начебто ведуть внутрішні оздоблювальні роботи. А у понеділок зізналися — все припинили, бо грошей нема.

Учора члени опікунської ради НДСЛ «ОХМАТДИТ», представники громадських організацій і волонтери, котрі опікуються важкохворими дітьми, звернулися з відкритим листом до Президента України. Вони просять главу держави втрутитися у ситуацію із фінансуванням будівництва нового корпусу «ОХМАТДИТу», яке нині під загрозою зриву.

«У бюджеті 2013 року немає коштів. Чиновники Міністерства фінансів відверто саботують виділення навіть 95 млн., затверджених Верховною Радою. Ми вимагаємо не допустити чергової «Лікарні майбутнього»! Батьки важкохворих дітей, як і сотні маленьких пацієнтів, щодня дивляться на будівництво з надією! Батьки і навіть діти готові на радикальні дії заради захисту найціннішого — життя!», — йдеться у листі.

Опікунська рада спільно з тридцятьма народними депутатами запропонувала нові джерела надходжень для завершення будівництва — підвищення акцизів на пиво. Мовляв, це збігається з програмою економічних реформ Президента, де передбачено створення стимулів для здорового способу життя населення, зокрема, через підвищення акцизів на алкоголь і тютюнові вироби зі спрямуванням їх до спеціального фонду держбюджету з подальшим використанням для фінансування заходів охорони здоров’я.

За словами члена опікунської ради Центру онкогематології НДСЛ «ОХМАТДИТ» Олени Мацибох, нині діюче відділення онкогематології розміщене в корпусі 1939 року. «Його неможливо відремонтувати так, щоб воно відповідало сучасним умовам. Бо не можна повністю знищити загрозу додаткових захворювань через те, що старі стіни, стара каналізація... У цих умовах нам бракує не тільки місць, а й потужності, можливостей, чистих приміщень для того, щоб запустити неродинну трансплантацію кісткового мозку», — зазначає вона.

Завідувач Центру онкогематології НДСЛ «ОХМАТДИТ» Світлана Донська пояснює: сьогодні донорську трансплантацію кісткового мозку проводять лише від братів і сестер хворого. Центр має можливість проводити 20—25 таких трансплантацій на рік. Водночас після введення в експлуатацію нового відділення можна буде здійснювати і неродинну трансплантацію. Передбачається, що «ОХМАТДИТ» проводитиме 60—100 операцій на рік. Утім загальна потреба України в операціях з трансплантації кісткового мозку дітям — близько 200.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

P. S. Коли верстався номер, стало відомо, що Президент Віктор Янукович доручив Кабміну негайно вирішити питання з фінансуванням будівництва нового корпусу спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ».