Кожного року мільйони випускників усієї країни перебувають в очікувані події, що змінить життя кожного, — вступу до вишу. Але як правильно підготуватися до цього, про що слід обов’язково пам’ятати і яким чином не проґавити шанс? Запам’ятайте декілька простих порад і, крок за кроком виконуючи їх, вступіть у доросле самостійне життя.

Порада №1. Визначтеся

Для більшості випускників ця порада залишається актуальною мало не до першого іспиту ЗНО. Але для того щоб вступити до вишу, необхідно ретельно готуватися впродовж не одного року. Якщо ж майбутню професію ви обрали лише нещодавно і на підготовку у вас залишається небагато часу, перше, що необхідно зробити, — визначитися з навчальним закладом. Поміркуйте, у якому з вишів ви бажали б навчатися, де вам нададуть якісну ґрунтовну освіту і куди у вас будуть можливості вступити. Пам’ятайте, що умови вступу розширюють ваш вибір аж до п’яти ВНЗ.

Порада №2. Збирайте інформацію

Після того як п’ять омріяних вишів обрано, зберіть максимальну кількість різноманітної інформації про них. З яких предметів необхідно скласти ЗНО, щоб потрапити на потрібну спеціальність, який прохідний бал з профільного предмета, кількість бюджетних та контрактних місць, терміни вступу, які документи потрібно подавати до приймальної комісії, чи є на вашому факультеті творчий конкурс — усе це необхідно знати для того, щоб вступ завдав мінімальну кількість турбот. Крім того, варто дізнатися про терміни складання ЗНО, адже кожен іспит триває лише один—два дні.

Усю потрібну інформацію допоможуть зібрати освітні портали Освіта.UA, сайт Міністерства освіти і науки України, а також тематичного напрямку газети, як, наприклад, «Сучасна освіта» або «Освіта України».

Порада №3. Ретельно готуйтеся

Сучасні технології дають змогу випускникам самостійно підготуватися до вступних іспитів. Крім навчання в школі, яке, безперечно, є основним підґрунтям успішного вступу, не зайвою буде й самоосвіта. Для цього спеціалізовані видання створюють безліч різних примірників із тестовими завданнями, таблицями, короткими конспектами та опорним матеріалом, які становлять основу ЗНО. Якщо ви відчуваєте, що ваші знання у певній галузі зменшують шанси на вступ, можна відвідувати курси або гуртки відповідного спрямування. А для того щоб спробувати скласти справжнє ЗНО, у Мережі вже з’явилися сайти, на яких зібрані іспити за всі минулі роки. Обравши необхідний предмет, ви маєте можливість абсолютно безплатно пройти тест і відразу ж дізнатися результат. Це допоможе визначити прогалину в знаннях і підготуватися до іспитів ще краще.

Порада №4. Першими прямуйте до приймальних комісій

Після того як минуло більше половини року виснажливої підготовки, настає не менш складний період — прийом документів. Вступна кампанія-2013 пройде за аналогічними минулому року правилами, повідомляє портал Освіта. UA. І одним з основних правил буде лише одна хвиля вступу. На відміну від 2011 року, коли хвиль було три, цьогорічним абітурієнтам дадуть усього п’ять днів, щоб принести оригінали документів до приймальних комісій. А тому зволікати з подачею паперів не варто.

Порада №5. Не розслабляйтеся

Коли ви пройшли через усі необхідні етапи і нарешті побачили своє ім’я в списку майбутніх студентів, збавляти темпи не варто, адже попереду у вас багато років важкої роботи. Поспілкуйтеся зі знайомими, котрі вже навчаються в обраному виші, дізнайтеся у них про викладацький склад, вимоги, студентське життя. Загалом, підготуйтеся до найскладнішого, але цікавого періоду вашого життя.