У міжнародному аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва було помічено незвичайні об’єкти: на очах у приголомшених глядачів авіамоделі виконували фігури вищого пілотажу під музичний супровід. Акція, влаштована обласною федерацією авіамодельного спорту, творчим об’єднанням «Арт-Донецьк» та іншими громадськими організаціями, покликана нести в маси знання з конструювання. Адже якщо раніше таким заняттям захоплювалися чимало школярів, то сьогодні аналогічні виставки та змагання — рідкість.

«Виставку організували для популяризації цього технічного виду спорту — як серед дітей, так і серед дорослих, щоб він розвивався так само, як зараз розвивається в усьому світі», — пояснив засновник асоціації авіамодельного спорту Донецької області Андрій Здрабов. На запитання, як виглядають українські авіамоделісти у світі, співрозмовник відповідає чесно: «Далеко не на першому місці. Головним чином наші моделісти варяться у власному соку, намагаються щось зробити самотужки. Але це дуже складно, потрібно приділяти цьому багато часу. Без підтримки влади важко».

Складання моделі може тривати від двох годин до кількох років. Вартість комплектуючих також різна: літальний апарат обходиться в суму від 20 доларів, а верхньої межі немає, кажуть прихильники цього виду спорту. Діти, які приїхали подивитися на польоти, захоплено розглядали літальні об’єкти: моделі можна було помацати руками, дозволяли пограти на комп’ютерному симуляторі і поглянути  на надувну акулу в повітрі. Серед незвичайних новинок — октокоптер, або електронна гіростабілізована платформа, схожа на літаючу тарілку чи восьминога.

Інтер’єр зали відльоту аеропорту став гарною «декорацією» для шоу. Сьогодні в повітряних воротах обласного центру настільки мало пасажирів, що змагання можна безболісно влаштовувати хоч щодня.

Авіамоделісти виступлять перед донеччанами і під час етапу кубку України 3—4 травня цього року. Тоді «крилатими машинами» можна буде помилуватися просто неба.

Фото автора.

Під дахом аеропорту виставили авіамоделі з розмахом крил до трьох метрів.