Парламентська хроніка
Ранкове засідання 19 квітня
До розгляду питання про відповідальність Кабінету Міністрів опозиція підготувалася заздалегідь. Зранку на робочих місцях народних депутатів опозиціонери розклали брошури «Уряд Януковича-Азарова — у відставку». Ініціатор розгляду цього питання Арсеній Яценюк («Батьківщина») у своєму виступі зауважив, що йдеться не просто про відставку уряду, а про відповідальність перед великою 45-мільйонною українською державою.
 «У нас немає особистих претензій до прем’єра чи до Президента. Це не особисте. Це державне. Якщо ви отримали мандат довіри для того, щоб змінити країну, треба було скористатися цим мандатом. Ви змінили багато чого. Щоправда, змінили для себе, своїх кишень, своїх родин. А не для 45 мільйонів українців», — наголосив народний депутат.
«Завдання уряду — працювати на свою країну, вирішувати проблеми, які не вирішувалися в державі десятками років. І коли ми кажемо про десятки років, то я хочу нагадати, що цей уряд не вперше при владі. Саме цей уряд, цей Президент і партія перебувають при фактичній владі майже 10 років. Тому те, що відбувалося в українській державі за останні десятиліття, — це заслуга цього уряду і цього Президента», — констатував лідер «Батьківщини».
А. Яценюк також наголосив, що золотовалютні резерви України тануть: якщо у 2010 році вони становили 34,58 млрд. дол. США, то минулого року — 24,55 млрд. дол. США. Промислове виробництво падає, а вітчизняний ринок заполонила імпортна продукція. Реальний дефіцит бюджету, наголосив депутат, який був запланований на рівні 38,8 млрд. грн., становить 53,4 млрд. грн. Водночас зростає державний та гарантований державою борг: якщо у 2009 році на одну людину припадало 6894 грн., то в лютому 2013-го — 11 680 грн. (на підтвердження цих слів під час виступу А. Яценюка на табло системи «Рада» демонструвалися слайди, однак згодом їх трансляцію було припинено).
У свою чергу прем’єр М. Азаров заявив, що замість реального аналізу стану речей, він почув набір звинувачень та образ. Критику, зауважив він, уряд сприймає позитивно, якщо вона конструктивна.
«Наш уряд налаштований на конструктивну співпрацю і з парламентською більшістю, і з опозицією, і з громадянським суспільством. На превеликий жаль, ми сьогодні побачили, що певним силам потрібно лише максимально ускладнити ситуацію. Вони знову пускають в хід улюблений метод — брехню, демагогію і популізм. Але ми це вже проходили», — наголосив глава уряду та додав, що варто лише пригадати, скільки було апокаліптичних прогнозів, що гривня обвалиться, економіка зупиниться, ціни зростуть.
«Лідер опозиції говорить про крах економіки та збідніння людей сьогодні. Тому запитаю: а що було три роки тому? Якщо нині зростання валового внутрішнього продукту порівняно з 2009 роком становить майже 10%, зростання промвиробництва — близько 18%, майже в 1,7 разу зросли обсяги житлового будівництва, товарообігу — в 1,6 разу, реальна заробітна плата — в 1,4 разу, фонд оплати праці порівняно з 2009 роком збільшився у півтора рази, а видатки Пенсійного фонду — в 1,4 разу. Якщо протягом трьох років уряд 18 разів поспіль підвищував зарплату бюджетникам і 34 рази пенсію для різних категорій пенсіонерів. То де ви бачите падіння доходів», — запитав М. Азаров опонентів.
Реакція на доповідь глави уряду була очікуваною. Сергій Соболєв («Батьківщина») назвав її казкою і заявив: вам загрожує відставка, якщо не сьогодні, то в найближчому майбутньому. Ганна Герман (ПР) наголосила, що спокійна, аргументована доповідь прем’єра свідчить, що навіть провокації опозиції можна використати на користь країни. «Вам, Миколо Яновичу, просто треба частіше доповідати людям, що насправді робить український уряд», — зауважила вона. Про готовність голосувати за відставку уряду разом з опозицією заявили комуністи. Як зауважив Петро Симоненко, питання не в особистості прем’єра, а в самій системі олігархічної влади. «Будь-який уряд за умови збереження цієї системи вестиме країну до заглиблення економічної кризи, падіння життєвого рівня українців і перетворення країни на сировинний додаток Заходу», — заявив він.
Як результат, для того щоб відправити уряд у відставку, в парламенту забракло голосів. «За» проголосувало лише 190 народних депутатів (Партія регіонів — 0, «Батьківщина» — 88, «УДАР» — 35, «Свобода» — 36, КПУ — 21, позафракційні — 10).
На початку засідання відбулася година запитань до уряду. Народні депутати заслухали інформацію міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка щодо стану справ в АПК.
За його словами, останніми роками галузь демонструє стабільні темпи зростання. Зокрема, надходження податків та зборів до зведеного бюджету від підприємств галузі торік становили 42,1 млрд. грн., що майже на п’ять відсотків більше за попередній рік.
«Протягом 2010—2012 років приріст виробництва валової продукції сільського господарства становив 12,7%, у харчовій промисловості — 4%. І вже у першому кварталі 2013 року приріст індексу обсягів сільськогосподарського виробництва становить 5,8%. Нарощується експортний потенціал галузі . Так, у 2012 році експорт продукції АПК становив 18,2 млрд. дол., що на 40% більше, ніж у попередньому. Зовнішньоторговельне сальдо в аграрному секторі є позитивним і досягло 10,5 млрд. дол. Ця позитивна тенденція триває і цього року», — рапортував міністр.
Що стосується посівної, то цьогорічні погодні умови, зауважив міністр, викликали стурбованість і вимагали від уряду додаткових заходів. Адже через пізню весну із запізненням у три тижні розпочалася вегетація озимих культур, посилилося ураження озимини грибковими хворобами, із запізненням розпочалася посівна в центральних, північних і західних регіонах. «На сьогодні, за оперативними даними, в регіонах у доброму та задовільному стані перебуває 95,5% площ озимих. Якщо й доведеться пересівати озимину, то лише на площі 500 тис. га. Тоді як минулого року пересівали близько двох мільйонів гектарів озимини», — зауважив урядовець.
Голова Верховної Ради повідомив про створення у парламенті нових міжфракційних об’єднань: «Кіровоградщина», «За тверезе майбутнє» та «Рівноправ’я».
Точка зору
Народний депутат Володимир Литвин: «Питання про відповідальність уряду має бути надзвичайною подією в Україні. Сьогоднішній сеанс — демонстрація ненависті, двобою. Уряд є за що критикувати. Але чому ми не говорили про ті проблеми, які печуть людям, — пенсійну реформу, медичну реформу. Їх треба вирішувати, але спочатку треба створити для цього умови. Але постає питання: чи буде прийнято рішення про відставку уряду? Ні. Проте після цього уряд півроку не буде приходити до Верховної Ради, бачачи таке ставлення. Тому, перш ніж приймати рішення, треба розуміти, які будуть наслідки».
ДОСЛІВНО
Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк:
«Технологічна потреба у пальному забезпечена на 100 відсотків. Ціни на пальне цього року, порівняно з минулим, знижені. На дизпаливо на 1,5 %, на бензин на 6%. Загалом посів проводиться майже в усіх регіонах країни. У восьми областях посівна вже завершена».
Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов, Прем’єр-міністр України Микола Азаров (праворуч).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.