Вечірнє засідання 18 квітня

На початку засідання парламентарії внесли зміни до постанови «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання». Голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко повідомив, що така необхідність спричинена надходженням заяв окремих народних депутатів та відповідних подань депутатських фракцій щодо змін у складі комітетів Верховної Ради України та Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. «Ці зміни узгоджені з головами всіх депутатських фракцій», — запевнив він.
Однак під час обговорення з’ясувалося, що узгоджено не все. «Ця постанова спрямована на те, щоб після того, як у нас фактично заблокована зараз законна робота в сесійній залі, ще й заблокувати законну роботу комітетів і, зокрема, Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації. Бо зараз на порушення квотного принципу намагаються ввести додатково до контрольної комісії з питань приватизації 12 членів», — заявив представник «Свободи» Едуард Леонов. Схожу думку висловив і представник фракції КПУ Євген Мармазов, котрий зазначив, що збільшення чисельного складу спецкомісії суперечить положенню, яке передбачає, що до неї мають входити не більше 15 осіб, тоді як їх уже 17. «Якщо ж до складу комісії входитиме 29 депутатів, то ми ніколи не матимемо кворуму», — сказав він.
Андрій Павловський («Батьківщина») заявив, що цим рішенням «Партія регіонів хоче взяти під контроль деякі комітети, куди вона додатково вводить депутатів».
Зрештою, після того як за наполяганням комуністів з постанови було вилучено зміни щодо Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, її було ухвалено 259 голосами.
Затим 342 парламентарія схвалили рішення Президента про допуск на територію України підрозділів збройних сил інших держав. За словами голови підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Олександра Кузьмука (Партія регіонів), у 2013 році вони візьмуть участь у шести багатонаціональних військових навчаннях.
У першому читані було ухвалено низку законопроектів про внесення змін до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів, а також до деяких інших законодавчих актів. За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Віталія Хомутинніка, метою цих законопроектів є узгодження законодавства зі змінами, що відбулися в системі центральних органів виконавчої влади у зв’язку з утворенням Міністерства доходів і зборів.
Опозиція висловилася проти цих законопроектів, проте для їх ухвалення в першому читанні вистачило голосів фракцій Партії регіонів та Компартії.
Під час вечірнього засідання парламентарії встигли розглянути та ухвалити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів. За словами доповідача, голови Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій Валерія Омельченка (Партія регіонів), законопроектом пропонується дати визначення банківських та казначейських фінансових векселів, установити форму їх випуску, порядок видачі, обігу та погашення. А голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Риженков (Партія регіонів) додав, що головну мету цього законопроекту можна звести до простої та зрозумілої тези — це можливість існування фінансових векселів у формі електронного документа.
Натомість представник «Батьківщини» Сергій Соболєв, нагадавши, що, за різними оцінками, сьогоднішня заборгованість бюджету з податку на додану вартість сягає 60 мільярдів гривень, зазначив, що в разі запровадження вексельної форми розрахунків підприємствам, котрі в тій чи іншій мірі залежать від ПДВ, замість грошей у «добровільно-примусовій» формі нав’язуватимуться векселі, які вони згодом будуть змушені продавати з 70 — 80-відсотковою знижкою.
Після цього слово взяв керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, котрий повідомив, що в опозиції «є факти відеофіксації неособистого голосування», та закликав переголосувати два ухвалені під час ранкового засідання законопроекти.
«Нехай Регламентний комітет розгляне факти, які виклав Арсеній Петрович, і вранці, о 10-й годині, нам доповість», — запропонував глава парламенту Володимир Рибак. Не погодившись з таким підходом, опозиція заблокувала трибуну, тож головуючий оголосив про закриття вечірнього засідання.