Парламентська хроніка
Ранкове засідання 18 квітня
339 парламентаріїв підтримали пропозицію Арсенія Яценюка про те, щоб улаштувати в парламенті своєрідний «День Європи» та ухвалити низку євроінтеграційних законопроектів. До того ж Ганна Герман оцінила цю ідею лідера «Батьківщини» як підтримку позиції регіоналів щодо невідкладного розгляду законопроектів, від яких залежать європейські перспективи України.
Проте спочатку Верховна Рада проголосувала за внесення до порядку денного сесії низки законопроектів. Зокрема, 363 голосами було внесено проект закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях.
Далі на пропозицію Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики парламент розглянув питання про включення до порядку денного трьох законопроектів: про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи; про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку із проведенням адміністративної реформи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи. Попри заперечення опозиції, представники якої наполягали, що повторний розгляд цих питань суперечить нормам Регламенту, за включення цих законопроектів до порядку денного відповідно проголосували 241, 240 та 242 народних депутати.
Чергова дискусія розгорнулася під час розгляду питань про включення до порядку денного сесії трьох «вексельних» законопроектів: про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи захисту персональних даних; про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів) та про внесення змін до Податкового кодексу (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів).
Ці законопроекти передбачають використання фінансових векселів під час оформлення заборгованості, зокрема бюджетної, включаючи й платежі з відшкодування податку на додану вартість. До того ж Кабмін та Нацбанк наділяються повноваженнями визначати порядок випуску, обігу, погашення та стягнення за фінансовими векселями.
Проти розгляду «вексельних» законопроектів виступили представники опозиції. Зокрема, Сергій Соболєв («Батьківщина») заявив, що це призведе до втрат для тисяч і тисяч підприємців, яким держава сьогодні заборгувала 55 мільярдів гривень ПДВ. «Випуск цих векселів фактично дозволить не повертати ПДВ», — сказав він і додав, що «зароблятимуть на цьому певні банки, які «прокручуватимуть» ці векселі через певні схеми. Віктор Пинзеник («УДАР») висловив подив позицією Нацбанку, який не може не розуміти, що, «запроваджуючи векселі, ми запускаємо обіг віртуальних грошей». А це означатиме, що з тими, кому винен бюджет, розраховуватимуться не грошима, а папірцями. До того ж, з ким розраховуватися грошима, а з ким — папірцями, — наголосив він, — визначатиме уряд.
Натомість голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік (Партія регіонів) заперечив, що векселі нав’язуватимуться у примусовому порядку, та запевнив, що підприємці зможуть самостійно визначитися, чи хочуть вони скористатися цим фінансовим інструментом.
На підтримку цих законопроектів висловився й Владислав Лук’янов (Партія регіонів), котрий заявив, що попередня команда залишила нинішній владі такі «досягнення», що за газ доводиться платити на 100 мільярдів гривень більше, тож, «запроваджуючи цей механізм, ми створюємо додаткові можливості для залучення коштів в економіку та для вирішення поточних питань».
Більшість народних депутатів проголосували за включення цих законопроектів до порядку денного сесії.
Затим народні депутати, перейшовши до розгляду євроінтеграційних документів, ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією.
Цим документом, зокрема, пропонується замінити термін «хабар» поняттям «неправомірна вигода», яке передбачене Кримінальною конвенцією проти корупції та охоплює не лише матеріальні предмети, а й немайнові вигоди. Також запроваджується таке поняття, як «спеціальна конфіскація», що передбачає можливість вилучення майна родичів хабарника, якщо суд доведе, що воно придбане за отриманий хабар.
Так само в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України).
До перерви Верховна Рада також ратифікувала дві угоди: про увічнення пам’яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць Співдружності незалежних держав у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років та Угоду про співробітництво держав-учасниць Співдружності незалежних держав у боротьбі з розкраданнями культурних цінностей і забезпеченні їх повернення. Під час обговорення останньої угоди Марія Матіос («УДАР») наголосила на необхідності запровадження жорсткішого покарання за розкрадання музейних цінностей, посиленні охорони музеїв та збільшенні зарплати музейним працівникам. «Якщо ми цього не зробимо, то скульптури українських «пінзелів» у кращому разі бачитиме Лувр, а в гіршому вони перекочують до приватних колекцій», — наголосила вона. Володимир Бондаренко («Батьківщина») звернув увагу, що чимало українських культурних скарбів, зокрема фрески Михайлівського золотоверхого собору, досі знаходяться в російських музеях, та закликав вирішувати питання їх повернення не з «ефемерними структурами», а на міждержавному рівні.
Після перерви головуючий Володимир Рибак повідомив, що йому знову надано фото, на якому зафіксовано факт неособистого голосування. «Я дуже прошу голосувати особисто», — вкотре звернувся він до народних депутатів і додав, що передасть знімок до Регламентного комітету. У відповідь представники опозиції зажадали переголосування ухвалених з порушенням регламентних норм законопроектів.
А щойно парламентарії перейшли до розгляду питання про обрання та звільнення суддів, як на вимогу опозиційних фракцій було оголошено чергову перерву. «Ми просимо провести нараду, оскільки в опозиційних фракцій є питання стосовно процедури призначення суддів та порядку проходження кандидатур суддів на безстрокове призначення», — заявив А. Яценюк. Після завершення наради з постанови про обрання суддів було вилучено одне прізвище, і народні депутати продовжили розгляд питання.
На початку засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Олександра Бобкова.
 
До речі
 
Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність зі стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією дозволяє криміналізувати всі елементи активного і пасивного хабарництва, зокрема, встановлює кримінальну відповідальність за прийняття пропозиції чи обіцянку неправомірної вигоди.
Григорій Смітюх, Андрій Деркач, Олександр Дудка, Володимир Пехов, Володимир Бандуров, Павло Петренко.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.