Парламентська хроніка
Ранкове засідання 17 квітня
Учора Верховна Рада розглянула одразу три законопроекти, які стосувалися скасування пенсійної реформи. Проект позафракційного Сергія Міщенка «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо поліпшення умов виходу на пенсію) (реєстр. №1026), зокрема, передбачав, що чоловіки мають виходити на пенсію після досягнення 60 років, а жінки — 55 років за умови наявності страхового стажу не менш як 15 років. Крім того, встановлювався мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу.
Законопроект Людмили Денисової («Батьківщина») про внесення змін до Закону «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо відновлення пенсійного віку для жінок, страхового стажу та порядку визначення пенсії) передбачав встановлення пенсійного віку для жінок — 55 років. Водночас страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, — 5 років, страховий стаж, що надає право на одержання мінімальної пенсії за віком, — 20 років для жінок та 25 років для чоловіків. Проектом Л. Денисової також передбачалося відновлення порядку визначення розміру пенсії за віком, а саме: прийняття в розрахунку пенсії та її перерахунку у зв’язку з набуттям додаткового стажу середньої заробітної плати на одну застраховану особу загалом по Україні за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, а не за три календарні роки, як це встановлено чинним пенсійним законом.
У законопроекті позафракційного народного депутата Володимира Литвина пропонувалося в період до 1 квітня 2020 року поетапне підвищення величини страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (до 01.10.2011 р. мінімальний розмір пенсії за віком в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлювався за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу; з 1.10.2011 р. мінімальний розмір пенсії за віком в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлюється за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу). Як зауважив автор законопроекту, щоб зробити збільшення пенсійного віку менш болісним, цей процес розтягнули на 10 років, але водночас страховий стаж для отримання пенсії збільшили одразу на 10 років. Відповідно, для чоловіків — з 25 до 35 років, а для жінок — з 20 до 30 років. «Склалася патова ситуація. Багато людей, особливо у сільській місцевості, не мають можливості заробити трудову пенсію через відсутність робочих місць, а відтак не мають і страхового стажу», — наголосив В. Литвин. Тож даний законопроект, додав парламентарій, спрямований на те, щоб, «простіше кажучи, відпустити тих, хто вже не може працювати через відсутність робочих місць чи з інших обставин».
Під час обговорення законопроектів народні депутати не скупилися на емоційні висловлювання. «Ця реформа від Тігіпка абсолютно недолуга, куца й однобічна. Ніде в світі немає реформи, яка починається і завершується просто підвищенням пенсійного віку для жінок і збільшенням мінімального трудового стажу. Це здирництво і грабунок», — заявив В’ячеслав Кириленко («Батьківщина»).
У свою чергу регіонал Ярослав Сухий вважає: «У соціальній політиці неприпустиме внесення законопроектів з метою дошкулити опоненту чи посмакувати соціальні негаразди. Але опозиція вносить ідеї, які влада не може реалізувати, потім опозиція стає владою, а влада — опозицію і наступає на ті самі граблі». За його словами, розглядати ці законопроекти сесія не може, бо жоден із них не має фінансового обґрунтування. Водночас він зауважив, що особисто підтримав би законопроект Литвина.
Профільний Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів запропонував за результатами розгляду в першому читанні всі три законопроекти ухвалити за основу, а під час підготовки до другого читання об’єднати їх в один.
Звертаючись до представників більшості, голова комітету Валерій Сушкевич закликав проголосувати за скасування чинних положень пенсійної реформи і перейти до реального пенсійного реформування, забезпечивши бездефіцитність Пенсійного фонду. Адже нинішня реформа, за його словами, була проведена за рахунок самих пенсіонерів, а чинники, які б мали забезпечити наповнення Пенсійного фонду, так і залишилися невирішеними.
Проте жоден законопроект не набрав потрібної кількості голосів.
А на початку засідання списи ламалися довкола законопроектів, які сесія мала внести до порядку денного. Це, зокрема, зміни до законодавчих актів у зв’язку зі створенням органів доходів і зборів, а також зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення механізму застосування фінансових векселів. Ці законопроекти опозиція назвали лобістськими та корупційними і вимагала не розглядати їх, адже сесія їх вже відхилила, тож повертатися до їх розгляду можна лише через півроку. Утім, Голова Верховної Ради зауважив, що до нього звернулися народні депутати з проханням повернутися до розгляду цих питань. Вислухавши всі аргументи «за» та «проти», глава парламенту сказав: «Депутати думки висловили, а тепер Верховна Рада визначиться голосуванням». За те, щоб внести ці законопроекти до порядку денного, проголосували лише 209 народних депутатів.
На початку ранкового засідання глава парламенту повідомив, що йому передали фотографії, на яких зафіксовано факти неособистого голосування народних депутатів. Ці знімки  він передав до Регламентного комітету та ще раз закликав колег голосувати особисто.
Із днем народження цього дня вітали Артема Ільюка та Олександра Кузьмука.
 
Дослівно
 
Народний депутат Володимир ЛИТВИН:
 
«Ухваливши законопроект, ми відновимо засади соціальної справедливості. Адже люди розраховували вийти на пенсію, маючи страховий стаж 20 і 25 років. Це відповідатиме, хоча і з великою натяжкою, Конституції України, норми якої зазначають: не можна приймати рішення, які погіршують соціальне самопочуття людей».
Олександр Єфремов вітає з днем народження Олександра Кузьмука.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.