Вечірнє засідання 16 квітня
Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект про внесення доповнень до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», який значно спрощує процедуру отримання державної допомоги при народженні дитини. За таке рішення проголосували 326 депутатів.
Законом зменшено перелік документів, які необхідно подати для оформлення державної допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення. Тепер одному з батьків чи опікуну достатньо пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, свідоцтво про народження дитини та написати заяву в довільній формі. А всі інші дані, необхідні для отримання допомоги, орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків чи опікуна, з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини, самостійно отримуватиме від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, з державних реєстрів та в порядку обміну інформацією. Рішення про призначення або про відмову у призначенні допомоги має бути ухвалено не пізніше, ніж протягом 10 днів з моменту подання заяви про призначення допомоги.
Законом також значно спрощено процедуру реєстрації новонародженої дитини: органи праці та соціального захисту зобов’язані надавати територіальному органу/підрозділу Державної міграційної служби України дані для реєстрації місця проживання дитини, які вказала особа, що звертається по допомогу.
Депутати ухвалили постанови про перейменування селища міського типу Пересічна Дергачівського району Харківської області на селище Пересічне та села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області на село Мазінки. Позафракційний депутат від Київщини Сергій Міщенко пояснив, чому парламентаріям довелося виправляти по одній букві в назвах сіл: через безграмотність чиновників, які свого часу неправильно написали назву цих сіл у всіх правоустановчих документах, селяни вже понад 10 років не можуть оформити спадщину, продати землю чи вчинити жодну іншу правову угоду.
Парламент також прийняв постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні» (15 травня 2013 року); «Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров’я України» (5 червня 2013 року); «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» (жовтень 2013 року); «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблеми і дієві механізми їх вирішення» (жовтень 2013 року); «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» (3 липня 2013 року).
Проект постанови про внесення зміни до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 25 грудня 2012 року «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання» щодо предметів відання, внесений депутатом Андрієм Кожем’якіним, було відхилено.
У першому читанні було прийнято проект закону про внесення змін до Господарського та Цивільного кодексів України щодо обмеження максимального строку подання вимог кредиторів. За словами першого заступника міністра юстиції Інни Ємельянової, метою проекту є спрощення процедури припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців шляхом обмеження максимального строку заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, та фізичної особи-підприємця, яка припиняє підприємницьку діяльність.