Учора в столиці відбулося засідання сесії Київської міської ради. Тому з самого ранку на площі навпроти адмінбудівлі відбувалося одразу кілька акцій протесту. Учасників такого «марафону» мітингів щопівгодини ставало дедалі більше.
Найпершими протестний «забіг» розпочали члени Асоціації захисту прав землекористувачів та землевласників. Їхня акція була чи не наймасовішою. Та й вимоги — досить несподівані.
«Відповідно до статей 116 та 121 Земельного кодексу України кожен громадянин має право безплатно отримати 5 видів земельних ділянок. Це — близько 2 га 33 соток. Селяни таким своїм правом скористалися. Ми ж нічого не взяли», — каже Анатолій Будник, один із організаторів акції. Разом із однодумцями вони вирішили відновити справедливість. Знайшли вільну у столиці землю і з квітня минулого року розпочали процедуру отримання ділянок. Нині охочих «реалізувати своє право на землю» уже зібралося понад три тисячі осіб. 
Із офіційною заявою «не перешкоджати відновленню законних прав» вони звернулися до столичної влади. 
Несподівано до їхньої акції долучився юрист, який почав активно рекламувати свою далеко не безплатну допомогу, як не дивно, але саме у справах з отримання таких земельних ділянок. Через це виникло питання: ця акція була більше протестом чи все ж рекламою.
Не такою масовою, але значно яскравішою була акція, організована ГО «Київське віче». Від депутатів міськради її учасники передусім вимагали припинити дерибан земель.
І який же мітинг під КМДА без вимог зупинити нищення пам’яток культури. 
Цього разу громада вийшла на захист садиби Балабух. Уже три роки кияни намагаються «вижити» із приміщення пам’ятки ресторан. 
«Власники ресторану самозахопили історичну пам’ятку, незаконно її приватизували, добудували літню терасу. Взимку, на нашу вимогу, її знесли. Та тепер знову починають відбудовувати», — розповів Олег Мусій, член координаційної ради ГО «Київське віче».
Крім того, виступали кияни і за захист Біличанського лісу. Учасники цієї акції нагадали: наказ про присвоєння статусу національного природного парку Біличанському лісу вже майже рік лежить, чекаючи на підпис Президента. І весь цей час ліс дерибанять.
Паралельно із цими акціями відбувалося ще кілька інших. 
Мітингували також постраждалі інвестори «Еліта-центру» та інвестори недобудови по вул. Теремківській, 3. А також члени ініціативних груп з різних районів міста, які виступали проти забудов дитячих та спортивних майданчиків і автостоянок неподалік їхніх будинків.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.