У минулому випуску сторінки «Київ» («Голос України», 03.04.13) опубліковано матеріал «Боротьба з вітряками, або Хто заважає столичній владі прибрати потворні МАФи з вулиць міста». У ньому йшлося про те, що кияни з року в рік чують клятвені обіцянки керівників КМДА очистити місто від тисяч кіосків, установлених незаконно та з найнеймовірнішими порушеннями законодавства в людних місцях, зокрема, на зупинках громадського транспорту, біля входу на станції метрополітену. І що більше влада запевняє, що веде боротьбу з ними, то більше їх з’являється на вулицях столиці.
«Голос України» неодноразово порушував цю проблему на своїх сторінках, вимагаючи відповіді від управлінь КМДА, правоохоронних органів, утім, безрезультатно. Здавалося б: газета розтинає ці виразки на тілі столиці, власне, допомагаючи владі. Але чому вона ніяк на це не реагує? Відповідь на це запитання — у листах читачів, які написали до редакції. Частину з них друкуємо сьогодні.
Кримінальний тіньовий бізнес
Днями почув скаргу одного з... керівників міста: «Наприкінці 2009 року в Києві налічувалося до 11,5 тис. МАФів, а нині їх — понад 20 тисяч». І це — попри декларацію заборон та іншої боротьби з кіосками.
До речі, Київрада оголосила мораторій з 1 квітня 2010 року на встановлення нових МАФів. Однак за цей час їх кількість збільшилася в 1,5—2 рази. Особливо після створення у вересні минулого року оперативного штабу КМДА з боротьби з МАФами на чолі з Анатолієм Голубченком. Але хто скаже їх точну кількість? Ніхто, бо кіоски — це тіньовий і кримінальний бізнес, реальні обороти якого приховані від держави. А хто приховує? Не секрет: ті, хто тримає крамнички, читай, чиновники від влади, правоохоронних органів та інші наближені до годівнички. А газета, порушуючи ці проблеми, вимагає від них боротьби самих із собою та зі своїми доходами?
Максим ІВАНИЦЬКИЙ.
Покровителі відомі
Уважно стежу за спробами редакції чогось домогтися в цій вочевидь програшній справі — принаймні поки що програшній. Бо справді, що за проблема — виконувати рішення Київради про мораторій на установлення МАФів, кількість яких, незважаючи на це, дедалі збільшується? Адже для цього є зовсім конкретні державні органи, які з обов’язку служби мають це робити: МВС, прокуратура, інші компетентні структури. Але вони їх не виконують, не припиняють діяльності нелегальних торговців. Виходить, що вони «кришують» їх, нехтуючи закон, навіть не намагаючись це приховувати. У підсумку бюджети одержують від кіосків дріб’язок або взагалі нічого не одержують. Невже контролюючі органи цього не помічають?
Марина ЛЕСЬКО.
Чорна діра держави
Зазвичай, кияни, кажучи про нелегальні кіоски, найбільше обурені незручностями й антисанітарією, які ті створюють. Але проблема значно складніша. Нелегальні МАФи — це справжня чорна діра держави. Тому що породжує кримінальне  середовище проживання для людей найбідніших і деградованих — згадайте, скільки «генделиків» з підробленою горілкою нас оточує? Не секрет, що нелегальні кіоски використовуються також для продажу наркотиків.
МАФи — це ще й   мережа для збуту незаконної контрафактної продукції, несумлінна конкуренція для торговельних мереж, які є великими платниками податків. Про розміри «відмивання» і легалізації через МАФи оборотів чорного фінансового ринку, як і про корупцію, годі казати. Хіба це — не предмет першочергової уваги всіх правоохоронних і контролюючих органів? Предмет, як, утім, і головне джерело нелегального фінансування чиновників усіх рангів у цих структурах...
Надія РОЗУМНА.
Прощавай, улюблене місто
Після прочитання матеріалів про МАФи в «Голосі України», особливо останніх статей, я дійшов висновку, що саме час сказати нашому місту: «Прощавай, прекрасний прадавній Київ! На зміну тобі прийшов брудний, убогий, з повсюдним сміттям, антисанітарією і злиденністю базар. Базар жадібних вузьколобих сліпців під керуванням жадібних можновладних бандитів».
(Без підпису)
Не купуйте в кіосках, і вони самі вимруть
Читаю публікації в «Голосі України» про нелегальні кіоски та про безрезультатну боротьбу з ними влади і мене чомусь це не дивує. Хіба в нас не завжди так: з чим починаємо боротися — чекай результатів «боротьби» з точністю до навпаки. Але ж у киян є дуже простий вихід: не купуйте нічого в МАФах і вони самі вимруть.
Вивчила список «легальних» кіосків у Оболонському районі біля метро «Мінська». Більшість їх установлено в період дії мораторію, впритул до виходів метро і на зеленій зоні (напроти будинку №28 по Оболонському проспекту), де п’ять років тому висаджено каштанову алею. Результат: площа, на якій ще недавно проводилися всі районні заходи, стала брудним смітником і стихійним ринком, залишилися кілька каштанів та ями від тих, які викопали для встановлення нових кіосків. Скарги подаємо регулярно й отримуємо відписки, що все законно.
Ніна БОРОДЕНКО.
ВІд редакцІЇ 
Цитувати листи наших читачів можна безкінечно. До речі, в редакційній пошті — лише кілька, чиї автори вважають, що кіоски в місті — не так уже й погано. Мовляв, торговельна мережа і повинна розбудовуватись за теорією крокової доступності, щоб покупець дорогою з роботи додому зміг придбати якісь дрібні товари, не заходячи в супермаркет. Частка логіки в цьому є, але, на жаль, ми зуміли перетворити крокову доступність на крокову злочинність.
Проте йдеться все-таки про інше. Уже хіба що ледачому думати не відомо, що величезними фінансовими потоками від нелегального МАФіозного бізнесу управляє правляча бюрократія, котра не знає меж жадібності. Зрозуміло кожному, що з цим вочевидь не справляється ні міська, ні центральна влада (адже проблема кіосків — не тільки київська). Інакше, чому досі вони не закрили цей незаконний бізнес? Також очевидно, що якби в правоохоронних органів не був присутній особистий інтерес — зірвати власний куш на діяльності кіосків, то вони, з огляду на надані їм законодавчі права, впоралися б з «проблемою» протягом кількох годин. Звичайно, при цьому повинні бути захищені права підприємців, які одержали легальні документи й оплатили пайову участь.
Отож представники всіх органів влади мусять знати, що нам, громадянам, усе відомо про  їх непорядну участь у питанні МАФізації країни. Тепер кияни й не тільки вони чекають їхніх конкретних дій. Тільки... чи не марні й цього разу наші сподівання?
Результати «боротьби» КМДА з незаконними кіосками за 20 метрів від входу на станцію метро «Дарниця».
 
Начебто боротьба КМДА з МАФами триває...
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.