Неординарна подія відбулася в столиці, де за ініціативи школярів на засіданні круглого столу обговорили тему «Наслідки можливого нівелювання ролі зовнішнього незалежного оцінювання при вступі до вищих навчальних закладів».

Діти, спілкуючись в соціальних мережах, домовилися зустрітися і поспілкуватися. Плани організаторів істотно відкоригувала погода, яка багатьом бажаючим не дозволила прибути до Києва, але принципова розмова відбулася. У ній, крім киян, взяли участь старшокласники з Житомирщини, Чернігівщини, Черкащини, Львівщини, Волині, Івано-Франківщини, Дніпропетровщини, Київщини.

Вони під час дискусії зазначали, що ЗНО, запроваджене у 2008-му, стало чи не першим кроком на шляху до побудови в країні прозорої та чесної системи вступу до ВНЗ. Корупція в закладах відступила, тисячі талановитих дітей, в т. ч. із віддалених куточків України, вступили до престижних університетів. Але зареєстрований у Верховній Раді законопроект про вищу освіту (автори Ківалов, Калетнік, Сорока) загрожує нівелювати роль ЗНО, оскільки ним поновляться вступні іспити, б’ють на сполох абітурієнти.

Школярі презентували карикатури, на яких показали перевагу при вступі за ЗНО.

У доповідях вони відзначили світову тенденцію до переходу до незалежного оцінювання (застосовується майже у всіх країнах за винятком частини африканських, азіатських й латиноамериканських (в т. ч. й на всьому пострадянському просторі за винятком Таджикистану, де планують його ввести з 2014-го). А в Україні проти нього розпочали боротьбу, обурюються юнаки і дівчата.

Старшокласники, які невдовзі стануть абітурієнтами, прийняли резолюцію, в якій висловили занепокоєння тим, що законопроект Ківалова-Калетніка-Сороки у разі його прийняття поверне масове хабарництво і зажадали припинення спроб нівелювати роль ЗНО. Старшокласники зазначили, що не можна пасивно спостерігати, як їм намагаються обмежити право на чесний вступ.

Мовою цифр

За даними останнього соцопитування (жовтень 2012 року) довіряють ЗНО 49% населення, не довіряють — 27%, решта не змогла визначитись. Натомість вступні іспити підтримують лише 27%. З тим, що ЗНО дало змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого ВНЗ, навіть найпрестижнішого, погоджуються 49,5% респондентів і не погоджуються 27,4%.

До речі

Сюрпризом для дітей була поява на засіданні круглого столу представників Українського центру оцінювання якості освіти. Спочатку гості слухали, а потім взяли участь у дискусії. Це були єдині, крім журналістів, зацікавлені дяді й тьоті, які прийшли на організований дітьми цікавий і продуктивний діалог...