У цю пору навчальні заклади країни наввипередки проводять «дні відкритих дверей», зазиваючи до себе абітурієнтів. Цьогорічним випускникам показують аудиторії, бібліотеки, спортзали, музеї, запевняючи, що саме цей заклад буде найкращим вибором усього їхнього життя. Але мало відчинити двері...

Біотехнологічний факультет (БТФ) Подільського державного аграрно-технічного університету (ПДАТУ) зумів для молоді краю та сусідніх областей відкрити й своє велике щедре серце.

— А спробуйте наших делікатесів, не соромтеся, пригощайтеся! — запрошує учнів та їх батьків декан біотехнологічного Микола Повозніков. — Самі виростили, самі приготували, самі й подаємо. Хто не куштує, той не знатиме, яку важливу професію можна набути у нас.

Гостей довго вмовляти не доводиться. На столах у дворі факультету апетитні рум’яні вироби з м’яса, риби. Студенти з викладачем Анатолієм Димчуком чаклують біля шашлика з корейської свинки, інші начистили картоплі на гарнір, а треті наварили юшки з молоденького ягняти... 

День видався пронизливо-сирим, багато хто добирався з далеких районів і навіть інших областей, то ж усі з радістю зігрілися та відновили сили, смакуючи свіжину.

Вища освіта за напрямом «технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» має великий попит на ринку праці завдяки і Кам’янець-Подільському БТФу. Господарники упевнено беруть його випускників, практикантів. Програма розвитку племінного тваринництва на Поділлі й Буковині створена саме в стінах БТФу, як і найсучасніші плани селекційно-племінної роботи. 

А ще в жодному господарстві, яке поважає себе, не годують тварин за даними довідника, а звертаються до команди Повознікова.

...Услід за школярами йду до віварію, пасіки, лабораторій. Кожен квадратний метр тут намагаються використати задля якісної освіти студентів. «Це одна з головних складових щастя», — переконаний Микола Повозніков. Бути щасливими він націлює студентів, а також учнів, з якими факультет працює не тільки під час «відкритих дверей».

...Богдан Дутчак із містечка Деражня — саме з таких школярів. Приїхав із мамою. Зустрілися з Повозніковим, як давні знайомі.

Людмила Боднарчук, учителька школи №5 привела цілий клас. Сама філолог, школа з поглибленим вивченням інформатики, але, почувши від племінника захоплюючі оповіді про факультет, дізнавшись, що хлопця ще на четвертому курсі забрало до себе товариство високопродуктивного вівчарства, запропонувала вихованцям на власні очі пересвідчитись, які переваги пропонують на БТФі. «Інформатика тут згодиться», — сказав їм Повозніков.

Кам’янець-Подільський.

Професори БТФу Іван Тимофіїшин та Микола Повозніков.

Фото автора.