На найближчі дні столиця України перетворилася на рай для письменників чи ж просто любителів фантастики. Учора у Києві у рамках книжкового ярмарку «МЕДВІН: цей дивовижний, фантастичний світ!» відбулося офіційне відкриття 35-го Європейського конвенту фантастики «Єврокон-2013». Це чи не найбільший фестиваль наукової фантастики, на який приїхали гості та учасники з понад двадцяти країн.
— Фантасти — це люди, котрі вигадують не тільки книги та героїв, а й нові слова. Досить довго тривали дискусії щодо того, як же правильно перекласти назву фестивалю і що це слово означає. Але врешті ми припинили шукати точний переклад і зрозуміли, що це тоді, коли зустрічаються друзі, — розповіли, відкриваючи «Єврокон-2013», відомі українські письменники та видавці брати Капранови.
Між іншим, Єврокон Україна приймає уже вдруге. Київ був епіцентром фантастики у 2006 році. 
Цього разу фестиваль триватиме три дні. У програмі заходів — лекції, презентації книжок, майстер-класи відомих письменників жанру. Та головне, що всі відвідувачі зможуть зустрітися і поспілкуватися з відомими авторами — гостями конвенту. Серед них — білоруська письменниця Ольга Громико, найкращі письменники-фантасти Європи 2005 року Марина та Сергій Дяченки, а також Дмитро Громов та Олег Ладиженський, більш відомі під колективним псевдонімом Генрі Лайон Олді, Крістофер Пріст — володар Всесвітньої премії фентезі, та інші.
На відкриття Єврокону прийшли, не боячись іронічних порівнянь, і народні обранці. Причому не з порожніми руками. Народний депутат Олександр Турчинов, приміром, презентував власну книгу «Пришествие». Без книжкового подарунка від МЕДВІНа цієї весни не залишаться шанувальники всіх жанрів літератури. Адже під одним дахом із Євроконом в цей само час проходитиме і традиційний уже VІІІ Київський весняний міжнародний книжковий ярмарок. Відомі автори уже готуються до автограф-сесій та презентацій своїх творів. Працюватиме і уже традиційна літературна кухня. На ній відомі письменники, як-то Андрій Кокотюха, Антон Кушнір, Оксана Забужко тощо, готуватимуть смачні страви.
Окремий день організатори книжкового МЕДВІНа присвятили дітям. У суботу працюватиме дитяча кухня та проходитимуть численні майстер-класи для найменших читачів.
Паралельно з книжковим ярмарком працюватиме у залі й виставка «Великодній тиждень: рукоділля та хобі». Гості зможуть не тільки придбати тут сувеніри ручної роботи, а й спробувати створити щось власноруч під час численних майстер-класів. Триватимуть заходи до 14 квітня у «КиївЕкспоПлазі». Вхід — вільний.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.