Перерозподіл функцій служби «швидкої допомоги» на дві складові — екстрену і невідкладну допомогу — недоцільно робити в невеликих містах, таких, наприклад, як Вінниця, де радіус обслуговування автомобілями «швидкої» — менш як двадцять кілометрів. Такої думки дотримуються і пацієнти, і медики.

У Вінниці служба «швидкої» працює в новому режимі офіційно з першого квітня цього року. Уже нині станція має спеціалізовані бригади: одна надає допомогу у випадках, пов’язаних із надзвичайними ситуаціями, друга — бригада реанімації та інтенсивної терапії — має кардіологічне спрямування, третя виїжджає до терапевтичних хворих.

Після диференціації викликів до пацієнта із застудою «швидка» не повинна виїжджати. Але як це можна пояснити хворому? Дільничний лікар за десять хвилин до нього не прийде. І в лікарню йти літній людині складно.

У Вінниці на 90 відсотків викликів автомобілі «швидкої» приїжджають через 15 хвилин. До речі, такий хронометраж встановлено Департаментом охорони здоров’я міськради ще задовго до міністерського циркуляра. Але реформу служби треба було починати не із встановлення норм доїзду. Адже майже половина автомобілів Вінницької станції «Швидкої допомоги» вичерпала свій моторесурс. Що-правда, поповнюється парк і новими автівками. Але тут інша проблема.

Водій іномарки «Форд-транзит» показує лопату, яку постійно в зимові дні возить із собою. «Машина комфортабельна тільки для їзди сухими дорогами, — пояснює водій. — За найменшої негоди «буксує», бо немає повного приводу коліс».

— Перед тим, як комплектувати такі автомобілі, варто б запитати думку тих, хто на них працює, — каже фельдшер реанімаційної бригади Олександр Нечитайло. — Таке враження, що ті, хто комплектував цей автомобіль, ніколи не перевозили хворого. 

Дещо медики переобладнують самостійно. Але це потребує додаткових затрат. Наприклад, у згаданому автомобілі «Форд-транзит» високий поріг. А щоб приварити ще одну сходинку, потрібно 18 тисяч гривень».

У колективі Вінницької станції «Швидкої медичної допомоги» дефіцит кадрів. Лікар Любов Стахова пояснює це складністю роботи і низькою платнею:

— У мене, лікаря вищої категорії, ставка 1905 гривень. Молодим платять менше. Та й слова подяки від пацієнтів рідко чуємо...

 

Вінницька область.