Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення.
Законопроектом (№2059) пропонується, зокрема, врегулювати питання щодо виплати колишнім військовослужбовцям, яким з вини органів Пенсійного фонду чи державних органів не проведено належні перерахунки пенсій.
Чинним законодавством передбачено, зазначили народні депутати, якщо людина набула право на підвищення пенсії, то при її перерахунку різницю за минулий час виплачуватимуть протягом року.
Водночас, зауважили члени комітету, згідно з Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», перерахунки виплат у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців або у зв’язку із уведенням для них надбавок, доплат, підвищень та премій провадяться без участі особи чи її звернення, а лише за поданням державними органами, котрі видають довідки для перерахунку виплат.
Тобто, підкреслили парламентарії, у разі наступного виявлення особою порушення своїх прав повернути сповна належні їй кошти вона не може, оскільки чинне законодавство обмежує строки повернення пенсії колишнім військовослужбовцям при перерахунках (будь-яких, у тому числі і для виправлення виявлених порушень органів Пенсійного фонду чи державних органів, які видають відповідні довідки) річним терміном.
Таким чином, на думку народних депутатів, справедливим і логічним є надання законної можливості особам, звільненим з військової служби, повернути належні їм суми пенсій, не нараховані та не виплачені не з їх вини.
За повідомленням Інформаційного управління Верховної Ради.