Ольга Дрозд, порохнянський сільський голова, щиро радіє, що її односельці — люди господарні та активні не на словах, а на ділі. З такими можна гори перевернути і навіть вирватися з тієї занедбаності, в якій перебуває багато українських сіл. Коли в 2000 році селяни вирішили створити кооператив із газифікації свого населеного пункту, пані Ольга активно долучилася до цієї справи. Напевно, перевіривши в ділі її організаторські здібності, порохнянці й вибрали Ольгу Дрозд сільським головою.
Коли сільради Волочиського району подавали заявки на участь у проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», очільниця громади переконала всіх, що потрібно й собі спробувати. Порадилася з людьми, на що саме просити фінансову допомогу. Спочатку думали про місцеву школу, фельдшерсько-акушерський пункт, а в кінці зупинилися на тому, що найбільш потрібне кожному — вуличному освітленні. З кількох сіл Волочиського району, які беруть участь у проекті, Порохня першою відрапортувала про завершення всіх робіт. Де й подівся той скептицизм, який дехто виявляв на початку. Село на 220 дворів розтягнулося на шість із половиною кілометрів, тож треба було й електроліній стільки ж оновити.
— Обов’язковою умовою, — розповідає Ольга Дрозд, — було співфінансування. Євросоюз виділив нам лише половину потрібної суми, це близько 80 тисяч гривень. А 45 відсотків знайшли в районному, сільському бюджетах, додали благодійники. Серед них агрофірма «Онікс», фермерські господарства, «Агрокомпанія-2004». Але дуже цінними для нас усіх є п’ять відсотків, які внесли безпосередньо члени громади. Я щиро вдячна людям, особливо пенсіонерам, котрі заради майбутнього села, своїх внуків та правнуків не пошкодували відірвати від своїх пенсій часточку, бо без неї ми не змогли б реалізувати намічене. Селяни зібрали 8 575 гривень.
Наразі на електроопорах села Порохня Волочиського району Хмельницької області під’єднано 80 економічних натрієвих світильників. Цього досить, щоб у темну пору доби освітити не тільки головні вулиці, а й найменші провулки Порохні. Освітленням керує автоматика: час ввімкнення та вимкнення встановлюють залежно від тривалості періоду темряви, отож можна запобігти зайвим витратам електроенергії.
На знімку: Ольга Дрозд та Олександра Мала, одна з мешканок Порохні, котра долучилася до співфінансування проекту.
Фото надане Представництвом Європейського Союзу в Україні.
 
Мовою цифр
Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» фінансує мікропроекти вартістю до восьми тисяч євро.