Парламентська хроніка
Ранкове засідання 4 квітня
Учорашні події у парламенті, безумовно, увійдуть в новітню історію України. Через блокування в сесійній залі депутати з парламентської більшості — фракцій Партії регіонів, КПУ — та частина позафракційних перейшли в іншу будівлю, на вулиці Банковій, де розташовані парламентські комітети, і відкрили та провели пленарне засідання там. А перед тим лідери депутатських фракцій так і не змогли домовитися щодо розблокування роботи парламенту. Голова Верховної Ради Володимир Рибак увійшов до сесійної зали й запитав депутатів: «Так що, будемо працювати?» І лише розвів руками. 
 Непоступливість опозиції спонукала представників фракцій Партії регіонів, КПУ та частину позафракційних депутатів зібратися у приміщенні комітетів Верховної Ради — на вулиці Банковій, 6-8. Лічильна комісія доповіла, що в залі зареєструвалися 244 народні депутати, і вони одностайно проголосували за проведення сесії у залі на Банковій. Голосували руками. Голова Верховної Ради В. Рибак закрив вівторкове вечірнє засідання парламенту (2 квітня), яке не було закрите через блокування роботи парламенту, і відкрив ранкове пленарне засідання 4 квітня.
Під час обговорення пролунало декілька пропозицій: зокрема, Микола Рудьковський (Партія регіонів) запропонував провести спільні збори депутатів із більшості та опозиції у сесійній залі без телекамер і запросити на зібрання на Банковій усіх позафракційних депутатів, щоб вони також могли висловити свою позицію. Лунали пропозиції позбавити зарплати тих депутатів, котрі нині блокують роботу парламенту.
В. Рибак наголосив, що для проведення пленарного засідання Верховної Ради треба суворо дотримуватися вимог закону про Регламент, який передбачає, що пленарні засідання проводяться у будинку на вулиці Грушевського, 5. Однак за рішенням більшості депутатів від конституційного складу засідання парламенту можуть проводитися в іншому місці. Тобто для цього потрібно рішення не менш як 226 депутатів.
Депутати перейшли до розгляду законопроектів згідно з порядком денним сесії на 4 квітня і прийняли низку документів. Зокрема, в першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені в разі невиплати заробітної плати, стипендії чи пенсії — в розмірі 0,5 відсотка від неотриманої суми заборгованості за кожний день затримки виплати; проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення інституційної системи захисту персональних даних. У цілому — проекти законів про внесення змін до додатка №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013» (щодо функціонування Міністерства доходів і зборів України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо визначення деяких доходів бюджету».
Парламентарії також ухвалили в цілому проект закону «Про внесення зміни до статті 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей». Цим документом надано право на пенсію за особливі заслуги перед Україною батьку, якщо він виховує п’ятьох або більше дітей у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав. За основу в першому читанні прийнято проект закону «Про внесення зміни до статті 287 Митного кодексу України» (щодо створення і функціонування індустріальних парків), спрямований на вдосконалення механізму ввезення на митну територію України устаткування, обладнання та комплектуючих до них матеріалів, призначених для реалізації інвестиційних проектів з метою створення індустріальних парків. Прийнятим в першому читанні проектом закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків пропонується внести зміни до встановленого Податковим кодексом порядку подання реєстраційної заяви про добровільну реєстрацію платника податку на додану вартість та подання заяви про обрання спрощеної системи оподаткування. За основу також схвалено проекти законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зміни кодифікації видів економічної діяльності), про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності посадових осіб операторів електронних майданчиків), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про угоди про розподіл продукції» (щодо державного регулювання укладення та виконання угод).
О 15-й годині Голова Верховної Ради України Володимир Рибак оголосив ранкове пленарне засідання парламенту закритим і сказав, що в п’ятницю ранкове засідання розпочнеться у сесійній залі.
Тим часом три опозиційні фракції — «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» — також провели депутатські збори в сесійній залі парламенту. Засідання вів заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, мікрофони у сесійній залі були вимкнуті, тож говорив він у радіомікрофон.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк нагадав основні вимоги: вибори міського голови Києва, скасування пенсійної реформи та відставка уряду, повідомивши, що майже половина комітетів Верховної Ради підтримали рішення про недовіру уряду. Лідер «Батьківщини» також запропонував звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за захоплення державної влади, що підпадає під статтю 109 Кримінального кодексу — незаконне захоплення влади та посягання на конституційний лад. А главу парламенту закликав повернутися на робоче місце.
Заступник голови фракції «УДАР» Віталій Ковальчук (лідера «УДАРу» Віталія Кличка вчора не було в парламенті) висловив думку, що в представників парламентської більшості є єдиний вихід — скласти депутатські мандати.
Лідер «Свободи» Олег Тягнибок підкреслив, що проголосувати за перенесення засідання парламенту в інше місце можна було лише в будівлі під куполом на Грушевського, 5, тому будь-які рішення, ухвалені депутатами в будівлі на Банковій, на його погляд, будуть нелегітимними.  
Після депутатських зборів депутати з опозиційних фракцій залишилися в сесійній залі, продовжуючи блокувати роботу парламенту.
Під стінами будівлі парламентських комітетів, на вулиці Банковій, де вчора проходило пленарне засідання парламенту (навпроти адміністрації Президента), відбувся мітинг на підтримку євроінтеграції та ухвалення парламентом відповідних законів.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та Олександра КЛИМЕНКА.
На знімку: Голова Верховної Ради Володимир Рибак веде розмову з опозиційними депутатами.
Акція «Молодь за Європейський вибір» біля приміщення комітетів Верховної Ради, де відбулися збори народних депутатів від більшості.