Робітників державного підприємства «Селидіввугілля» відправляють у неоплачувані відпустки. Про це повідомив голова Селидівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Володимир Березовський. Причина — відсутність ринку збуту палива, основним споживачем якого була Вуглегірська ТЕС, де 29 березня сталася велика аварія. Тепер станція не працює і відправляти вугілля нікуди.

У профспілці стверджують, що адміністрація вугільного об’єднання змушує працівників писати заяви на відпустку «за сімейними обставинами».

«Після пожежі на станції адміністрація державного підприємства, втративши ринок збуту вугілля, вдалася до скорочення фонду оплати праці, вимагаючи від трудового колективу масового оформлення відпусток без збереження заробітної плати. Вимогу територіального комітету профспілки припинити свавілля і скасувати незаконне відправлення людей у відпустки адміністрація проігнорувала. Так, порушують конституційні права всіх робітників — і тих, кого відправляють у відпустки, і тих, які залишаються працювати. Перших — тому що у відпустку вони йдуть за встановленою «згори» квотою для кожного відокремленого підрозділу. Других — бо їх змушують виконувати подвійний обсяг робіт без доплат», — зазначив лідер профспілки.

За його словами, у трудових колективах виникла паніка та почали ширитися чутки про закриття шахт і про те, що на плечі гірників перекладено тягар наслідків аварії на ТЕС. За дорученням колективів голова територіальної організації профспілки звернувся до міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького із вимогою терміново втрутитися в ситуацію, переглянути квоти для поновлення реалізації вугілля у попередніх обсягах та скасувати примусове надання неоплачуваних відпусток.