Черговий раунд переговорів відбудеться сьогодні
 
З ранку середи роботу парламенту знову було блоковано. Оскільки опозиція зайняла парламентську трибуну після вчорашнього провального голосування за призначення виборів київського міського голови та Київради. Щоб знайти вихід із чергового глухого кута, Голова Верховної Ради Володимир Рибак скликав нараду за участю голів фракцій, а по її завершенні опозиційні лідери провели брифінг.
Як повідомив лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок, жодних зрушень під час наради не відбулося. «На теперішній час, ми так розуміємо, ніяких вказівок парламентським фракціям Партії регіонів та комуністів зверху не надходило. Вони й далі намагаються відтерміновувати проведення київських виборів. Для нас уже є абсолютно очевидним, що рішення Конституційного Суду буде на користь політичної волі Банкової. Тобто вибори за рішенням суду, певно, буде перенесено на 2015 рік», — наголосив він. Водночас політик додав: «Для нас зрозумілим є те, що влада взяла курс на узурпацію влади в державі та на повний контроль трьох гілок — виконавчої, законодавчої і судової, бо, контролюючи лише дві гілки влади, вона має проблему із законодавчим органом. Причина — дієва опозиція в особі трьох політичних сил — «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу».
О. Тягнибок повідомив також, що блокування триватиме й надалі. Виняток опозиція зробить лише для парламентських слухань, які мають відбутися о 15 годині. Консультації ж поновляться у четвер зранку.
У свою чергу лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк повідомив, що на нараді було запропоновано три варіанти виходу з «виборчої кризи». Перший — повернутися до постанови Віталія Кличка, другий — проголосувати постанову В. Яворівського, третій — написати спільну постанову за підписом усіх керівників фракцій. «Ми делегували трьох осіб для написання такої постанови — Князевича, Махніцького та Карпунцова. На превеликий жаль, регіонали та комуністи своїх представників не надали», — зауважив він.
За його словами, парламент буде заблокований доти, доки не буде політичного рішення стосовно виборів у Києві не лише з боку Партії регіонів, а й персонально Президента.
Заступник голови фракції «УДАР» Віталій Ковальчук переконаний, що Партія регіонів не лише не вміє, а й не хоче працювати у парламенті. «Бо призначення київських виборів це не право парламенту, а його конституційний обов’зок, — наголосив він та додав, що «народні депутати з фракцій Партії регіонів та КПУ продемонстрували своє ставлення не лише до Конституції, а й до киян». До такого кроку, на думку ударівця, їх спонукало те, що «Партія регіонів не має підтримки у столиці і втрачає її по країні в цілому, тому й не зацікавлена у проведенні волевиявлення».
А от звинувачення регіоналів у причетності опозиції до інциденту, який мав місце у вівторок увечері, вони категорично відкинули. Нагадаємо, народні депутати Ірина Горіна, Юлія Льовочкіна, Ірина Бережна, а також радник Президента Марина Ставнійчук, залишаючи Верховну Раду, стали жертвами нападу невідомих, які закидали їх «брилами льоду і шматками землі».
Про можливу причетність опозиції до цього інциденту під час брифінгу заявив регіонал Нестор Шуфрич. За його словами, найбільше постраждала І. Горіна, яка отримала значну гематому та струс мозку. «Нині депутат перебуває на консультації у лікаря і приймається рішення щодо її подальшого лікування», — сказав він. Парламентарій також попросив журналістів, які знімали інцидент, надати фото- та відеоматеріали, щоб можна було впізнати осіб, які напали на жінок.
У свою чергу, його колега Олена Бондаренко зауважила, що нападники за вчинені дії можуть отримати до чотирьох років позбавлення волі. «Від правоохоронних органів ми вимагатимемо знайти цих людей і покарати», — наголосила вона. Крім того, політик зауважила, що ініціюватиме заборону на законодавчому рівні використання будь-яких маскувальних засобів (нападники були у масках) під час проведення мирних акцій протесту. «Якщо вони мирні, то чому ці люди приховують свої обличчя? По-перше, вони розуміють, що здійснюють правопорушення, а по-друге, вони бояться і хочуть уникнути відповідальності», — наголосила вона.
На тому, що цих людей потрібно знайти і покарати, наголосили й опозиціонери. «По-людськи мені просто прикро, коли на жінок піднімають руку. Цих людей потрібно знайти і покарати», — зауважив А. Яценюк.
Однак сам інцидент опозиція вважає провокацією. Адже на жодному з мітингів, організованих опозиційними силами, інцидентів не було.
Тим часом у Партії регіонів заговорили про можливий розпуск Верховної Ради і проведення виборів на мажоритарній основі. В коментарі журналістам регіонал Михайло Чечетов сказав, що нинішнє блокування парламенту може підштовхнути народ до створення ініціативних груп з проведення референдуму та винесення на нього чотирьох питань: скорочення чисельності парламенту; введення 100% мажоритарної системи; ліквідацію недоторканності; ліквідацію депутатських пільг. Водночас він зауважив, що референдуму може й не бути, якщо парламент працюватиме конструктивно.
 
Дослівно
 
Олег Тягнибок: «Хочу запевнити: опозиція триматиме свою лінію, домагатиметься проведення київських виборів, скасування пенсійної реформи, і дасть жорстку оцінку діям уряду Азарова аж до його відставки. Ці три вимоги залишаються нашими принциповими вимогами».
 
Позиція
 
Михайло Чечетов: «Головним каталізатором та стимулятором проведення референдуму сьогодні виступає сама опозиція. Її деструктивна робота, спрямована на блокування парламенту, на створення перешкод його нормальній та конкретній роботі, підштовхне народ до проведення референдуму».