Вечірнє засідання 2 квітня
Верховна Рада не змогла призначити вибори в Києві — за доопрацьований проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови у другому читанні проголосувало 209 депутатів за необхідних щонайменше 226.
Перший заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Михайленко (фракція КПУ) нагадала, що цей проект, внесений депутатами від фракції «УДАР» — Віталієм Кличком, Віталієм Ковальчуком та Валерієм Карпунцовим, — було доручено підготувати прискорено, однак дату завершення підготовки не було вказано. За її словами, до проекту постанови не надійшло жодної пропозиції від депутатів, тож комітет планував його розглянути лише на своєму засіданні в середу. Однак проект постанови було винесено на розгляд сесійної зали за наполяганням опозиційних фракцій.
Лунали різні пропозиції щодо процедури розгляду цього питання — за скороченою та за повною. Представники опозиції наполягали на призначенні виборів у Києві на 2 червня, а у вівторок якраз минав останній день, коли можна було ухвалити відповідне рішення. Натомість регіонали наполягали дочекатися висновку Конституційного Суду.
Врешті-решт поставили проект постанови № 1030 на голосування одразу в другому читанні та в цілому. Втім, для ухвалення рішення голосів забракло: «за» проголосували лише 209 депутатів за необхідних 226.
Після безрезультативного голосування за призначення виборів Київської міськради та столичного міського голови депутати від опозиційних фракцій заблокували парламентську трибуну та президію. На вимогу фракцій «Батьківщина» і «Свобода» у засіданні було оголошено перерву для проведення консультацій, однак вечірнє засідання не було продовжено.
 
Дослівно
 
Володимир ОЛІЙНИК, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:
 
— Є правова колізія, і Конституційний Суд має надати роз’яснення, що робити. Водночас, якщо не буде внесено зміни до закону про столицю України, новообраний міський голова буде віртуальним.