або Хто заважає столичній владі прибрати потворні МАФи з вулиць міста
Кияни з року в рік чують клятвені запевнення міської влади — очистити місто від потворних так званих малих архітектурних форм, простіше кажучи, від різнокаліберних кіосків, наметів і просто будок, у яких чим тільки не торгують! Про антисанітарію, яка супроводжує такий вид діяльності, й казати годі. Ось тільки відчутних результатів цієї боротьби не видно.
Наприкінці лютого КМДА оголосила начебто безкомпромісну війну МАФам, пообіцявши насамперед прибрати їх від станцій метро у 20-метровій зоні. І, справді, розпочався демонтаж, хоча, як ми писали в минулому випуску («Голос України», 20.03.2013), це навряд чи розв’язує проблему в цілому. Але, як кажуть, добрий початок — половина діла. З’ясовується, кияни рано раділи: через кілька днів кіоски або поверталися на свої місця, або там почали з’являтися нові!
Згадайте, з якою помпою знесли 18 незаконно встановлених МАФів біля станції метро «Політехнічний інститут»! І чомусь без фанфар їх повернули назад. Те ж саме — на площі Дружби народів — на 800-метровій території в Оболонському районі: не встигли розпочати їх демонтаж, як власник почав споруджувати тут капітальніші будівлі. Власне, така сама ситуація й з іншими місцями «дислокації» МАФів. За даними КП «Київблагоустрій», його співробітники щодня демонтують 20—25 кіосків і ще по 7—10 — районні держадміністрації. Але   від такої війни їх кількість не зменшується, а навіть збільшується!
То в чім річ, адже установлення нових МАФів у Києві заборонено? На це запитання в інтерв’ю одному з телеканалів відповів начальник департаменту міського благоустрою і збереження природного середовища КМДА Сергій Садовий: «Останнім часом спостерігається тривожна тенденція — столичні суди почали виносити постанови про повернення демонтованих кіосків, попри очевидні порушення ними нормативів. Вони взяли на себе не властиву їм функцію — ухвалювати рішення щодо заборони демонтажу МАФів за багатьма адресами, у такий спосіб узаконюючи нелегальне їх знаходження в місті».
За словами Садового, судді не тільки не беруть до уваги, що підтримувані ними МАФи стоять у заборонених місцях і не мають дозвільних документів, а й не вважають за потрібне вислухати представників «Київблагоустрою». Так, у випадку з кіосками поблизу  станції метро «Політехнічний інститут» постанову ухвалено навіть за... відсутності представників КМДА. І хоча суди завантажені роботою, але такі позови до «Київблагоустрою» розглядаються блискавично: увесь процес від подання скарги до винесення постанови часто триває лише кілька днів. Тут мимоволі подумаєш про їхній особливий інтерес до такої «невідкладної» справи, каже керівник відомства.
Виходить, що міська влада скаржиться на... саму себе? Але хіба це не столичні чиновники так неодноразово змінювали правила гри в цій справі, що тепер і самі не знають, що дозволено, а що ні? Тим паче що земельне законодавство не регламентує встановлення тимчасових споруд. З другого боку, мені не раз «не для преси» вони ж, багатозначно тицяючи пальцем угору, повідомляли: «МАФи здебільшого й установлюють за розпорядженням тих, хто зобов’язаний боротися з таким явищем». А у випадку демонтажу виконавцям телефонують начальники з усіх «поверхів» влади — всі займаються кіосками. Бо вигідно: встановив будку, здав її в оренду, і прибуток одержуєш негайно. До того ж такий, що вистачає на все, у тому числі й на чималі неформальні платежі. Справді: сіяти й орати не треба, а кишені набиваєш...
Утім, про все це «Голос України», інші ЗМІ повідомляли не раз, і, як бачимо, з нульовим результатом. Але допоки ж?!
 
На знімку:  площі поблизу станцій метрополітену зазвичай слугують скверами, місцем зустрічей. У Києві вони — суцільні базари...
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.