Парламентська хроніка

Ранкове засідання 2 квітня
 
За нього проголосували 263 депутати із 416, зареєстрованих у сесійній залі. Однак питання, які викликають політичні суперечки у сесійній залі, не були підтримані. Фракції «Свобода» та КПУ не голосували за порядок денний, оскільки їхні законопроекти не включили.
Депутати спочатку ухвалили за основу доопрацьований порядок денний другої сесії, а всі суперечливі питання — понад 20 проектів законів та постанов — було винесено в окремий додаток, і за кожне питання голосували окремо.
Однак під час голосування за внесення до порядку денного законопроектів, які викликали розбіжності в сесійній залі, щоразу електронне табло висвітлювало максимум 200—220 голосів, тоді як для ухвалення рішення необхідно мінімум 226.
Особливо гостра дискусія розпалилася під час включення до порядку денного проекту постанови, запропонованої свободівцями, про 80-ті роковини голодомору в Україні та вшанування жертв геноциду українського народу.
Під час обговорення лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок прохав у колег-депутатів, представників центральної та східної України, підтримати проект постанови про 80-ті роковини голодомору 1932-33 років, адже на цих землях загинули від комуністичного режиму та голодомору мільйони людей. «Товариство, я заклинаю вас, я вас прошу, якщо у нас є національна гідність, проявімо ставлення до цієї події», — закликав Тягнибок.
Депутат від Партії регіонів Ганна Герман, не заперечуючи важливість відзначення на державному рівні роковин голодомору, наголосила, що всі законодавчі акти для цього вже схвалено, і ще до нинішнього скликання парламенту. Плануються заходи не лише в Україні, а й за кордоном: зокрема, у Вашингтоні планується побудувати пам’ятник жертвам голодомору в Україні. Микола Рудьковський (ПР) запропонував напрацювати спільний проект постанови, щоб вшанувати пам’ять невинно загиблих. Олександр Бригинець («Батьківщина») також закликав депутатів ухвалити постанову незалежно від політичних поглядів.
Позафракційний депутат Олег Ляшко заявив, що робити політику на кістках мільйонів невинно убієнних українців — це «великий гріх». Тому, за його словами, це питання взагалі не має підлягати обговоренню, а Верховна Рада має прийняти таке рішення. Депутат закликав провести новий «нюрнберзький трибунал» над Комуністичною партією.
За внесення до порядку денного проекту постанови про 80-ту річницю голодомору проголосували лише 210 депутатів. На вимогу опозиції В. Рибак поставив це питання на переголосування, однак голосів знову забракло. Г. Герман запропонувала підготувати інший, спільний, узгоджений проект постанови про відзначення роковин голодомору.
На пропозицію депутата Олексія Кайди («Свобода») Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив хвилину мовчання для вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-33 років.
Водночас парламент не вніс до порядку денного і проект закону № 1040 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо збереження назв вулиць, пов’язаних з Великою Вітчизняною війною 1941—1945 років), внесений депутатами від КПУ.
Не було підтримано й ініціативу опозиції — включити до порядку денного проекти про внесення змін до деяких законів України (щодо повернення культових споруд релігійним громадам), щодо функцій прокуратури, про звільнення політичних в’язнів, про відзначення 80-ї річниці голодомору тощо.
Так, парламент не підтримав пропозиції депутатів із фракцій КПУ та Партії регіонів включити до порядку денного проекти законів щодо збереження назв вулиць, пов’язаних з Великою Вітчизняною війною 1941—1945 років, щодо посилення кримінальної відповідальності за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму. А також проекти постанов про відзначення 95-ї річниці ВЛКСМ, річниці Сталінградської битви, про заборону мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність.
Глава парламенту Володимир Рибак оголосив 30-хвилинну перерву та запросив лідерів фракцій на консультації до свого кабінету. Опозиція вимагала після перерви перейти до розгляду питання про призначення виборів міського голови Києва. Однак депутати вирішили розглядати всі питання за порядком денним.
Депутати також ратифікували закон про приєднання України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності, та прийняли у першому читанні проект закону про внесення зміни до статті 263-1 Кримінального кодексу України у зв’язку з приєднанням до цього Протоколу. До розгляду питання про вибори столичного міського голови на ранковому пленарному засіданні так і не дійшли.
Верховна Рада не змогла скасувати пенсійну реформу. Депутати не підтримали законопроект № 1063, внесений депутатами від фракції КПУ Петром Симоненком, Адамом Мартинюком, Валентином Матвєєвим та Петром Цибенком, про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо страхового стажу та умов виходу на пенсію), який передбачав вихід жінок на пенсію в 55 років, чоловіків — у 60 років за умови наявності страхового стажу не менш як 15 років.
Депутати вирішили розглядати законопроект за скороченою процедурою.
Профільний комітет підтримав цей законопроект.
Заступник міністра соцполітики В’ячеслав Коломієць заявив, що міністерство не підтримує ухвалення цього закону, оскільки дефіцит Пенсійного фонду нині становить 21,8 мільярда гривень, а з прийняттям закону зросте ще на 8,6 мільярда.
Під час виступів від фракцій представники опозиційних політичних сил звернулися до глави парламенту з вимогою увімкнути трансляцію пленарного засідання парламенту на площу перед парламентом, на якій зібралися мітингувальники, щоб люди змогли чути, що відбувається в сесійній залі. Глава парламенту Володимир Рибак доручив забезпечити трансляцію сесії на вулиці.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив про рішення депутатської фракції Партії регіонів про увільнення від виконання обов’язків заступника голови фракції Юрія Самойленка. Натомість заступниками голови фракції ПР обрано депутатів — Олену Бондаренко, Олега Зарубінського, Анатолія Кінаха, Олександра Козуба, Олега Царьова, Дмитра Шенцева.
В. Рибак також повідомив про створення у парламенті двох нових міжфракційних об’єднань — «За збереження природного комплексу «Біличанський ліс», керівником якого обрано депутата В’ячеслава Кутового («УДАР»), «За подолання епідемії СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів», котре очолила Леся Оробець («Батьківщина»).
Депутати вітали з Днем народження Лева Миримського.
 
Ярослав Сухий, Олександр Стоян, Станіслав Березкін.
 
Іван Стойко, Ігор Мірошниченко, Андрій Мохник.
 

 
Василь Кравчук, Геннадій Зубко.
 
Сергій Глазунов, Ігор Циркін.
 
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.