На Вуглегірській ТЕС (Світлодарськ Донецької області), де 29 березня сталася велика пожежа, розробляють проект розбирання завалів. «Тільки на розбирання потрібні два-два з половиною місяці. І говорити про терміни відновлення станції можна лише через три місяці», — повідомив журналістам голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. Після звільнення майданчика цеху стане зрозумілим обсяг відновлювальних робіт. Керівник області висловив сподівання, що до кінця року щонайменше два блоки станції знову запрацюють.
Поки що працівників підприємства перерозподілять. Ремонтники залишаться на розбиранні завалів та відновленні агрегатів. Решту робітників улаштують на інших ТЕС регіону. Для цього буде організовано транспортне сполучення, а генеруючі підприємства, що візьмуть на роботу працівників аварійної станції, отримають вищий тариф на електроенергію — для відшкодування витрат.
Аварія боляче вдарила не лише по енергетичному підприємству, а й по вугільниках. Вуглегірська ТЕС споживала близько 2 мільйонів тонн вугілля на рік. Головними постачальниками були шахти компаній «Селидіввугілля» та «Макіїввугілля». Тепер гірники залишилися без збуту палива. «Потрібно розуміти, куди його розподіляти», — зазначив керівник області. Очікується, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості проситиме приватні компанії прийняти вугілля зазначених об’єднань. «Сьогодні потрібно розуміти, куди його постачати, щоб вугільні об’єднання працювали. Двісті тисяч тонн палива на місяць — це, грубо кажучи, 200 мільйонів гривень. Таке падіння неприпустиме. Треба перекидати на ті станції, які споживають газове вугілля. Вони є, тільки потрібно сісти й домовитися», — вважає А. Шишацький.
Як повідомлялося, внаслідок пожежі на Вуглегірській ТЕС одна особа загинула і 11 робітників доправлено до лікарень. Аварія повністю знищила робочу частину станції, де працювали три енергоблоки.