Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вважає, що проект закону про внесення доповнення до статті 28 Закону «Про благоустрій населених пунктів» щодо порядку видалення зелених насаджень потребує доопрацювання.
Законопроектом (реєстр. №2157) пропонується уточнити редакцію статті 28 «Охорона та утримання зелених насаджень» Закону «Про благоустрій населених пунктів», доповнивши її положеннями про видалення зелених насаджень на земельних ділянках, що перебувають у приватній власності, без видачі дозволу (ордера) лише за рішенням власника і без сплати їх відновної вартості. Також передбачається видалення зелених насаджень у відповідних випадках на території сіл та селищ міського типу здійснювати за рішеннями виконавчих органів сільської (селищної) ради без його погодження з іншими державними органами та без сплати відновної їх вартості.
На думку членів комітету, запропоновані зміни можуть призвести до зниження вимог щодо охорони навколишнього природного середовища, сприятимуть безконтрольному знищенню зелених насаджень у населених пунктах. Окрім того, наголошувалося на засіданні, виникає загроза знищення об’єктів рослинного світу, які підлягають особливій охороні, а також віднесених до Червоної книги України.
Народні депутати не підтримують положення проекту про видалення зелених насаджень за рішенням виконавчого органу сільської чи селищної ради без сплати їх відновної вартості, оскільки «це суперечить принципу законодавства щодо невиснажливого використання природних ресурсів загалом та об’єктів рослинного світу зокрема».
За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.